Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μέτρα ανακοίνωσε χθες ότι θα λάβει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ογκνιάν Γκερτζικόφ, για να προληφθεί κάθε απόπειρα της Τουρκίας να επηρεάσει τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής 26 Μαρτίου, προς όφελος του κόμματος της τουρκικής μειονότητας, που είναι η μεγαλύτερη στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Σόφιας κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες τον Τούρκο απεσταλμένο στη χώρα, μετά την αποκάλυψη ότι Τούρκος υπουργός είχε πραγματοποιήσει προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του κόμματος της τουρκικής μειονότητας DOST. Το βράδυ της Πέμπτης, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

O κ. Γκερτζικόφ είπε ότι η Τουρκία είχε αποπειραθεί και κατά το παρελθόν να επηρεάσει βουλγαρικές εκλογές, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από 26 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το εθνικιστικό κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις πολιτικές εξελίξεις. Πρώτο αναμένεται να αναδειχθεί το συντηρητικό GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με το κεντροαριστερό BSP να ακολουθεί.

Στο μεταξύ, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καλώντας τους Τούρκους κατοίκους της Ευρώπης να κάνουν τουλάχιστον πέντε παιδιά, λέγοντας ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη απάντηση στις ευρωπαϊκές «αδικίες» εις βάρος τους.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης, ενόψει του δημοψηφίσματος, στην πόλη του Εσκισεχίρ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Πηγαίνετε να ζήσετε σε καλύτερες γειτονιές. Να οδηγείτε τα καλύτερα αυτοκίνητα, να ζείτε στα καλύτερα σπίτια. Μην κάνετε τρία, αλλά πέντε παιδιά. Γιατί εσείς είστε το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στις αδικίες εναντίον σας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή