Κύμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων τις τελευταίες 100 ημέρες

Κύμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων τις τελευταίες 100 ημέρες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μισό χρόνο πριν λήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η μετεγκατάσταση προσφύγων που αφορά τους Σύρους, τους Ιρακινούς και τους Ερυθραίους που βρίσκονται στην Ελλάδα (στην ενδοχώρα και όχι στα νησιά) και την Ιταλία ξεκίνησε τυπικά να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2017. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, 66.400 πρόσφυγες θα μπορούσαν να μεταβούν συνολικά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εως τις 16 Μαρτίου φέτος είχαν μεταβεί 10.000 άτομα από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότεροι στη Γερμανία (3. 093 άτομα), τη Γαλλία (2.764) και την Ολλανδία (14.856 άτομα). Περίπου 16.000 άτομα στην Ελλάδα βρίσκονται στην αναμονή έχοντας υποβάλει αίτηση, η οποία όμως δεν έχει ακόμη γίνει δεκτή από κάποιο κράτος-μέλος. Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ήδη καταθέσει αίτηση.

Από την Ιταλία έχουν μετεγκατασταθεί 4.435 άτομα. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα, Laura Thompson εκτίμησε ότι έως τον Σεπτέμβριο οι μετεγκαταστάσεις θα έχουν φθάσει τις 15.000-18.000.

Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου του 2017, το 58% των επωφελούμενων του προγράμματος ήταν Σύροι, το 29% καταγόταν από την Ερυθραία και το 10% από το Ιράκ. Το 38% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες και το 33%, άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ.

«Σημαντική αύξηση στον αριθμό των μετεγκαταστάσεων έχει σημειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 1/3 των συνολικών μετεγκαταστάσεων καταγράφηκε τις τελευταίες 100 ημέρες», επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του οργανισμού.

Οσοι έχουν υποβάλει αίτηση στην Ελλάδα για συμμετοχή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προέρχονται κυρίως από τη Συρία (81%) και το Ιράκ (14%). Επίσης 207 ασυνόδευτα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα και η Φινλανδία υποδέχθηκε τα περισσότερα από αυτά.

Ταυτόχρονα, το 2016 συνολικά 6.153 μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες προέλευσης μέσω του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών του ΔΟΜ, 418 τον Ιανουάριο και 446 τον Φεβρουάριο του 2017. Το πρόγραμμα προβλέπει και χρηματοδότηση για όσους πάρουν ιδία βουλήσει τον δρόμο της επιστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή