3 στους 4 δεν θέλουν τον Φιγιόν

3 στους 4 δεν θέλουν τον Φιγιόν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επίσημος υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γαλλία επρόκειτο να ανακηρυχθεί, χθες, ο Φρανσουά Φιγιόν, λόγω της εκπνοής του χρονικού ορίου για κατάθεση εναλλακτικής υποψηφιότητας.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πάλαι ποτέ φαβορί της δημοσκοπήσεων διεξήγαγε σκληρή μάχη για να παραμείνει υποψήφιος, αποκρούοντας τις πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του κόμματός του. Η προθεσμία υποβολής των 500 υπογραφών στήριξης από βουλευτές ή μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέπνευσε χθες το βράδυ. Ο κύριος αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού του Σαρκοζί, δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ, επέλεξε να μην αμφισβητήσει την υποψηφιότητα Φιγιόν, παρότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 500 υπογραφές.

Σε χθεσινή της σφυγμομέτρηση η εταιρεία Odoxa εμφανίζει 75% των Γάλλων ψηφοφόρων να επιθυμούν την απόσυρση της υποψηφιότητας Φιγιόν. Την Πέμπτη, η δικαστική έρευνα εις βάρος του Φιγιόν διευρύνθηκε για να περιλάβει την υπόθεση δωρεάς πανάκριβων κοστουμιών, που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει επίσημη έρευνα εις βάρος του Φιγιόν για την υπόθεση πλασματικών θέσεων εργασίας για τη σύζυγο και τα παιδιά του υποψηφίου.

Σήμερα, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει τους υποψηφίους, οι οποίοι εξασφάλισαν τις 500 υπογραφές και θα μπορούν έτσι να παρουσιαστούν στις προεδρικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής, εκτός του Φιγιόν, τις υπογραφές έχουν συγκεντρώσει η Μαρίν Λεπέν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μπενουά Αμόν των Σοσιαλιστών, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, η Ναταλί Αρτό της Εργατικής Πάλης και ο συντηρητικός Φρανσουά Ασελινό. Σε νέα δημοσκόπηση, που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Le Monde, ο Φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να έχει μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από την Ακροδεξιά υποψήφιο Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, ο Μακρόν θα εξασφαλίσει 26% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, με την κ. Λεπέν να προηγείται με μία μόλις ποσοστιαία μονάδα, εξασφαλίζοντας 27%. Στον δεύτερο γύρο, η Λεπέν αναμένεται να ηττηθεί αποφασιστικά από τον Μακρόν, με 39% και 61% αντίστοιχα.

Μέρκελ – Μακρόν

Στο μεταξύ, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συναντήθηκε την Πέμπτη στο Βερολίνο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση της γαλλικής οικονομίας θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος. Η συνάντηση Μακρόν – Μέρκελ, διάρκειας άνω της μιας ώρας, αποτελεί σημαντική επιτυχία για τον 39χρονο πρώην υπουργό και τραπεζίτη. Η κ. Μέρκελ είχε αποφύγει να συναντηθεί με τον Μακρόν πριν από δύο μήνες, καθώς τότε ο Φιλελεύθερος υποψήφιος δεν θεωρείτο φαβορί.

Μιλώντας σε συνέδριο, στο πλευρό του πρώην ομολόγου του και σημερινού υπουργού Εξωτερικών, του Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του φιλοσόφου Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Μακρόν εξέθεσε το ευρωπαϊκό του όραμα, υπογραμμίζοντας ότι η συντήρηση της ευρωπαϊκής αίγλης απαιτεί νέες και τολμηρές ιδέες.

«Οφείλουμε να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή ατζέντα και να το κάνουμε υπεύθυνα. Αν είσαι δειλός Ευρωπαίος, είσαι ήδη ένας ηττημένος Ευρωπαίος», είπε ο Μακρόν.

Η μεταρρυθμιστική εμμονή του Μακρόν βρίσκεται στον αντίποδα του μηνύματος πρόσφατων προέδρων της Γαλλίας, οι οποίοι πίστευαν ότι το Παρίσι πρέπει να αντισταθεί στις γερμανικές εκκλήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή