Υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές το ομολογιακό του ΟΠΑΠ

Υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές το ομολογιακό του ΟΠΑΠ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον 2,1 φορές η ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προσέφεραν 420 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός ζητούσε 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της ζήτησης που εκδηλώθηκε είναι ότι η διάθεση των ομολογιών θα γίνει στο κάτω εύρος του ορίου απόδοσης. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η απόδοση του ομολόγου θα οριστεί στο 3,4%, όταν το αρχικό εύρος είχε προσδιοριστεί την περασμένη Τρίτη μεταξύ 3,4% και 3,9%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με στελέχη των αναδόχων τραπεζών, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που κατατέθηκαν προήλθαν εκτός τραπεζικού συστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η σχετικά υψηλή απόδοση της έκδοσης των ομολογιών, η οποία είναι πολλαπλάσια οποιουδήποτε άλλου αποταμιευτικού προϊόντος. Τα ίδια στελέχη των αναδόχων επεσήμαναν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το ΟΠΑΠ, προκειμένου να εγκριθούν τα στοιχεία της έκδοσης.

Ο Οργανισμός στόχευε στην έκδοση έως 200.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία. Τα έσοδα της έκδοσης έως 200 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για την τριετία 2017-2019. Βασική επιδίωξη είναι ο εκσυχρονισμός των τεχνολογικών του υποδομών (72 εκατ. ευρώ), του δικτύου πρακτόρων και καταστημάτων Play-VLTs (45 εκατ. ευρώ) και ως κεφάλαιο κίνησης (82 εκατ. ευρώ).

Τον μοναδικό όρο που είχε θέσει ο ΟΠΑΠ ήταν η έκδοση να ξεπεράσει τις 100.000 ομολογίες. Με τη ζήτηση που εκδηλώθηκε θα μπορούσε να ξεπεράσει και το ανώτατο όριο των 200.000 ομολογιών.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και συνανάδοχοι ήταν η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της έκδοσης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή