Το έντονο παρασκήνιο μιας απόλυσης στη Νέα Υόρκη

Το έντονο παρασκήνιο μιας απόλυσης στη Νέα Υόρκη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνό μυστήριο καλύπτει την υπόθεση απόλυσης του Αμερικανού εισαγγελέα Πριτ Μπαράρα, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ομοσπονδιακός εισαγγελέας για τη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Σε αυτή την περιφέρεια περιλαμβάνεται και το Μανχάταν, και ως εκ τούτου ο κ. Μπαράρα και οι συνεργάτες του χειρίζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπαράρα απολύθηκε από τη θέση του, μαζί του ακόμη 45 εισαγγελείς, αφότου είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, όπως τους είχε ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς.

Ωστόσο, η θέση όπου υπηρετούσε ο κ. Μπαράρα και το γεγονός πως τον περασμένο Νοέμβριο ο εισαγγελέας είχε δηλώσει πως ο κ. Τραμπ του είχε ζητήσει να παραμείνει στη θέση του έχουν δημιουργήσει μυστήριο γύρω από την απόλυση. Ο διορισμός του κ. Μπαράρα και των υπόλοιπων 45 συναδέλφων του, που υπηρετούσαν σε ανάλογες θέσεις ανά τις ΗΠΑ, είναι πολιτικός διορισμός και κάθε νέος πρόεδρος που αναλαμβάνει την εξουσία συνήθως προχωρεί σε νέους διορισμούς. Ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιο να απολύει τόσο πολλούς εισαγγελείς ταυτόχρονα.

Μία ημέρα μετά την απόλυσή του την προπερασμένη Παρασκευή, ο κ. Μπαράρα είχε δηλώσει πως απολύθηκε επειδή δεν υπάκουσε στην εντολή να παραιτηθεί. Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον εισαγγελέα για να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του στην υπηρεσία και να του ευχηθεί καλή τύχη. Ωστόσο, ο κ. Μπαράρα είχε αρνηθεί να συνομιλήσει με τον πρόεδρο χωρίς να έχει λάβει άδεια από τους προϊσταμένους του.

Ως επικεφαλής εισαγγελέας της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, ο κ. Μπαράρα είχε χειριστεί ορισμένες από τις σημαντικότερες υποθέσεις διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος, αλλά και υποθέσεις κατά της τρομοκρατίας. Eπειδή η περιφέρεια περιλαμβάνει το Μανχάταν, η συγκεκριμένη εισαγγελία χειρίζεται ορισμένες από τις πιο κρίσιμες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ο κ. Μπαράρα επέβλεπε μια έρευνα για την προεκλογική χρηματοδότηση του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο. Σύμφωνα με δικαστική πηγή που μίλησε στους New York Times, προσωρινός αντικαταστάτης του κ. Μπαράρα θα είναι ο άμεσος υφιστάμενός του κ. Γόον Κιμ. Η ίδια πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον η υπηρεσία όπου υπηρετούσε ο κ. Μπαράρα χειρίζεται οποιαδήποτε ενεργή έρευνα που να σχετίζεται με τον κ. Τραμπ. Ωστόσο τρεις ημέρες πριν από την απόλυσή του, τρεις ομάδες πολιτών είχαν ζητήσει από τον κ. Μπαράρα να πάρει μέτρα για να αποτρέψει την αποδοχή οφελημάτων που προέρχονται από ξένες κυβερνήσεις προς τον επιχειρηματικό όμιλο Τραμπ.

Ο κ. Νορμ Αϊζεν, πρώην δικηγόρος του Λευκού Οίκου και επικεφαλής μιας εκ των τριών ομάδων, εξέφρασε κατάπληξη για τη χρονική στιγμή που έγινε η απόλυση των εισαγγελέων. «Πιστεύω πως έχει συμβεί κάτι περίεργο», είπε ο κ. Αϊζεν. «Δεν αποφασίζεις να διατηρήσεις στη θέση τους 46 εισαγγελείς και μετά απαιτείς ξαφνικά την άμεση παραίτησή τους χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος». Ανάλογα ερωτήματα έθεσε και ο βουλευτής των Δημοκρατικών Ελάιζα Κάμινγκς, μέλος της πανίσχυρης Επιτροπής Επιτήρησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι περίεργο γιατί συνέβη. Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα για ποιον λόγο ο πρόεδρος Τραμπ ενδιαφέρεται για την περιφέρεια αυτού του ομοσπονδιακού εισαγγελέα (σ.σ.: Μπαράρα) και κατά πόσον αυτό μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του», δήλωσε ο κ. Κάμινγκς στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν παραδέχθηκε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν απολύσει τόσο πολλούς εισαγγελείς μαζί, ωστόσο υπερασπίστηκε το δικαίωμα του κ. Τραμπ να το πράξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή