Δημοκρατική… ακύρωση ψήφων από Γκρίλο

Δημοκρατική… ακύρωση ψήφων από Γκρίλο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΟΒΑ. Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο έδειξε μία ακόμη φορά χθες τα όρια της «εσωκομματικής δημοκρατίας» που επαγγέλλεται, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την επιλογή υποψηφίου για τη δημαρχία της Γένοβας. Η ψηφοφορία είχε κριθεί υπέρ της καθηγήτριας Οικονομικής Γεωγραφίας και ακτιβίστριας Μαρίκας Κασιμάτη, την οποία ο Γκρίλο κατηγόρησε για συμπόρευση με διαφωνούντες που αποχώρησαν από τη δημοτική παράταξη.

«Κάποιοι δεν θα καταλάβουν αυτή την απόφαση. Σας λέω, εμπιστευθείτε με», έγραψε ο Γκρίλο στο blog του, αφήνοντας ανοικτό να μην υπάρξει κανένας υποψήφιος των «5 Αστέρων» στη Γένοβα. Το λιμάνι του ιταλικού Βορρά, από το οποίο κατάγεται ο Γκρίλο, είναι η μεγαλύτερη από τις πόλεις που ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Ιουνίου. Ως βιομηχανική ζώνη με νεανική ανεργία που ξεπερνά το 30%, προσφέρει εύφορο έδαφος για την υποδοχή του μηνύματος του Γκρίλο κατά του κατεστημένου. Οι λίστες των «5 Αστέρων» επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2013, ενώ το κίνημα θρέφεται από τα διαδοχικά σκάνδαλα, με πιο πρόσφατο αυτό που αφορά την τοπική τράπεζα Carige.

Ομως η ένταξη στις λίστες αυτές προϋποθέτει την έγκριση από τον Γκρίλο, ο οποίος έχει κατοχυρώσει το λογότυπο «Κίνημα 5 Αστέρων» ως εμπορικό σήμα και υπογράφει με τους υποψηφίους συμβόλαια για την άδεια χρήσης του. Μετά την ανάδειξή της σε υποψήφια δήμαρχο με ψήφους 362 υπέρ και 338 κατά, η Κασιμάτη, που ήταν υποψήφια του κινήματος στις ευρωεκλογές του 2014 και τις περιφερειακές του 2015, είπε ότι το πολιτικό της πρόγραμμα είναι «καρπός συμμετοχικού εγχειρήματος που διαμορφώνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο». «Οι θεμελιώδεις αρχές είναι ο δημόσιος έλεγχος στο νερό και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η πόλη σε ανθρώπινα μέτρα, η πριμοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το στοπ στα μεγάλα έργα», είπε.

Ο Γκρίλο κατηγόρησε την Κασιμάτη ότι έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Πάολο Πούτι, τον πρώην επικεφαλής του ψηφοδελτίου των 5 Αστέρων στον Δήμο της Γένοβας, ο οποίος αποχώρησε διατυπώνοντας οξύτατες καταγγελίες στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι πρακτικές δυσκολίες των 5 Αστέρων στους δήμους της χώρας είναι η βασική ελπίδα των παραδοσιακών κομμάτων, που βλέπουν με ανησυχία την άνοδο των ποσοστών του κόμματος του Γκρίλο στις δημοσκοπήσεις. Στη διελκυστίνδα για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται να γίνουν το αργότερο το 2018, βαρύνουν πολλοί παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι η σκέψη ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποδόμηση των 5 Αστέρων, με βάση τα πεπραγμένα τους στους δήμους τους οποίους διοικούν.

Η εκλογή, πριν από εννέα μήνες, της 38χρονης Βιρτζίνια Ράτζι στη δημαρχία της Ρώμης έχει μετατραπεί από διαφήμιση σε πονοκέφαλο για τα 5 Αστέρια, καθώς βασικά στελέχη της διοίκησης του δήμου έχουν παραιτηθεί, ενώ ο προσωπάρχης της δημάρχου, Ραφαέλε Μαρά, έχει συλληφθεί για κατηγορίες διαφθοράς. Οι κατηγορίες αφορούν τη θητεία του στον δήμο πριν από τη συνεργασία του με τη Ράτζι, αλλά η πολιτική ζημιά για ένα κίνημα που υπόσχεται ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος είναι προφανής. Εκτός αυτού, η ίδια η Ράτζι ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας με την πρόσληψη του αδελφού του Μαρά σε καλοπληρωμένη θέση στην υπηρεσία τουρισμού του δήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή