Πτώση δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της Fed

Πτώση δολαρίου μετά τη συνεδρίαση της Fed

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής της Fed, σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, αποφάσισε ομόφωνα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 14-15ης Μαρτίου με το βασικό επιτόκιο να ανέρχεται στο εύρος 0,75%-1,00%. H επίσημη ανακοίνωση δεν είχε σημαντικές αλλαγές από αυτή του Δεκεμβρίου, καθώς τονίστηκε πως η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει μια επανεκτίμηση των οικονομικών προοπτικών αλλά μια συνεχιζόμενη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών προς την πλήρη απασχόληση και τον μακροπρόθεσμο πληθωριστικό στόχο του 2,0%. Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν ίσως πως η Fed ανέφερε πως τα τελευταία τρίμηνα ο πληθωρισμός κινείται κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2,0%, κάνοντας λόγο για συμμετρικό στόχο όσον αφορά τον πληθωρισμό, υπονοώντας πιθανόν πως οι αξιωματούχοι της Fed θα είναι ελαστικοί όσον αφορά την αύξηση του κύριου δείκτη πληθωρισμού ελαφρώς πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για κάποιο διάστημα, καθώς μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η πορεία του δομικού πληθωρισμού Εντούτοις, το γεγονός που εξέπληξε τις αγορές ήταν ότι ο τόνος της ανακοίνωσης ήταν λιγότερο επιθετικός από ό,τι αναμενόταν, επαναλαμβάνοντας την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017 και άλλες τρεις αυξήσεις για το 2018. Επιπρόσθετα, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας έμεινε αμετάβλητη στο 2,1% για το 2017, ενώ οριακή ήταν η αύξηση της πρόβλεψης για το 2018 στο 1,8%.

Ο λιγότερο επιθετικός τόνος της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση ώθησε καθοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει προσωρινά σε χαμηλό 10 ημερών 2,48% την Πέμπτη, πριν αυξηθεί μερικώς την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σημαντικά, με τον σταθμισμένο δείκτη DXY που αποδίδει την αξία του έναντι των νομισμάτων των έξι σημαντικότερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ (ευρώ, γιεν, στερλίνα, δολάριο Καναδά, κορώνα Σουηδίας, φράγκο Ελβετίας) να υποχωρεί σε χαμηλό 5 εβδομάδων στο 100,16 ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, σημειώνοντας σωρευτικές εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως περίπου του 1,0%. To ευρώ επέκτεινε τα κέρδη που σημείωσε μετά την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της Fed, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται σε υψηλό 6 εβδομάδων περίπου στο 1,0782, βοηθούμενο και από τις δηλώσεις του αξιωματούχου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα» για το πότε θα αυξήσει τα επιτόκια, πριν ή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή