Αεροδρόμιο Ορλί: Ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στις αρχές ο νεκρός δράστης

Αεροδρόμιο Ορλί: Ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στις αρχές ο νεκρός δράστης

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από στρατιώτες στο αεροδρόμιο του Ορλί ήταν το ίδιο πρόσωπο που είχε πυροβολήσει εναντίον των δυνάμεων ασφαλεάς νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στο βόρειο Παρίσι και ήταν ένας ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος γνωστός στις αρχές.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε το γεγονός και προσέθεσε ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε στο αεροδρόμιο του Ορλί ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πρόκειται για τον Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ, Γάλλο υπήκοο, 39 ετών, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ένοπλη ληστεία. Στο ποινικό μητρώο του είχε επίσης άλλες κατηγορίες για εννιά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου ενώ του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, το 2015 είχε μπει στο στόχαστρο μιας έρευνας γιατί θεωρήθηκε ότι είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί», όμως τότε δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο.

Ο πατέρας και ο αδελφός του τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ «χαιρέτισε το θάρρος» των αστυνομικών και των στρατιωτικών απέναντι σε ένα «ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο».

Ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Ορλί είχε τραυματίσει έναν αστυνομικό με πιστόλι νωρίτερα το πρωί όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο ταυτότητας σε ένα άλλο σημείο του Παρισιού.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του νότιου τερματικού σταθμού στη ζώνη για το κοινό, ακριβώς πριν από τους ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εισαγγελικών αρχών του Παρισίου, ο δράστης λίγο πριν την επίθεση φώναξε: «Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ» και «Θα έχουμε νεκρούς».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των στρατιωτών που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, ο Ζιγιέντ Μπεν Μπελγκασέμ έβαλε το αεροβόλο πιστόλι που κρατούσε στο κεφάλι μιας στρατιωτίνας και φώναξε στους συναδέλφους της: «Κάτω τα όπλα σας. Σηκώστε τα χέρια στο κεφάλι. Είμαι εδώ για να πεθάνω για τον Αλλάχ. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε νεκρούς».

Μετά τον πυροβολισμό το Orly Sud εκκενώθηκε πλήρως από τους ταξιδιώτες και αρκετές πτήσεις εκτρέπονταν προς το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκoλ.

Στο αεροδρόμιο κατέφθασε και η ειδική μονάδα έκτακτης επέμβασης «RAID » και πυροτεχνουργοί για να εξακριβώσουν κατά πόσο ο δράστης φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, εάν είχε συνεργάτες και προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων των χώρων του αεροδρομίου, ωστόσο δεν βρέθηκε κάποιο ίχνος εκρηκτικών.

Αποκατάσταση της λειτουργίας του αεροδρομίου

Οι δύο τερματικοί σταθμοί –ο νότιος και ο δυτικός– του αεροδρομίου Ορλί άνοιξαν και πάλι μετά τη διακοπή της αεροπορικής κυκλοφορίας λόγω της επίθεσης, ανέφερε η εταιρία Αεροδρόμια του Παρισιού (ADP) και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

Η κυκλοφορία επαναλήφθηκε το απόγευμα τόσο για τις αναχωρήσεις όσο και για τις αφίξεις στο Ορλί-Νότια που είχε κλείσει μετά την επίθεση.

Πριν από μερικές ώρες είχε επαναληφθεί η κυκλοφορία στο Ορλί-Δυτικά, στον άλλο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου. «Πρόκειται για μια σταδιακή επανάληψη [της κυκλοφορίας», διευκρίνισε ωστόσο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερίκ Ερό, εκπρόσωπος της DGAC.

Οι κανονικοί ρυθμοί στο Ορλί-Νότια αναμένεται να επιστρέψουν το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ADP Ογκουστίν ντε Ρομανέ, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ / REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή