Το αθηναϊκό παρελθόν ζωντανεύει στην «Αυλή των θαυμάτων»

Το αθηναϊκό παρελθόν ζωντανεύει στην «Αυλή των θαυμάτων»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τις λαμαρίνες που κλείνουν την πρόσβαση προς το λιλιπούτειο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην Πλάκα, εκεί όπου κάποτε έψελνε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ακούγεται ο θόρυβος από τους μάστορες. Τα τεχνικά έργα στην «Αυλή των θαυμάτων» προχωρούν, αλλά ακόμα θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον ώς το 2018-2019 για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα ξεχωριστό μουσειακό «ξέφωτο» μέσα στον πυκνό ιστό της παλαιότερης αθηναϊκής γειτονιάς.

Το οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αρεως, Κλάδου, Βρυσακίου και Αδριανού, κρύβει μια δίοδο προς το παρελθόν: ήδη έχουν αποκατασταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού δεκατρία παλαιά κτίσματα, από αρχοντόσπιτα μέχρι και παράσπιτα, τα οποία θα φιλοξενήσουν μελλοντικά το συγκρότημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Σε καθένα από αυτά τα οικήματα θα στεγαστούν ειδικές ενότητες αντικειμένων από τις πλουσιότατες συλλογές του ΜΕΛΤ, τα οποία θα βοηθούν τους επισκέπτες να αντιληφθούν πώς ήταν η ζωή στην Αθήνα της παλαιάς εποχής. Στόχος είναι να φωτιστεί η ιστορική συνέχεια μέσα από τα τεκμήρια του λαϊκού πολιτισμού. Η περιήγηση θα είναι μια διαδραστική εμπειρία σε μια συνοικία που κρατάει ζωντανό τον διάλογο με την αρχαιότητα.

Οι προσόψεις των σπιτιών είναι φρεσκοβαμμένες και στην επόμενη φάση θα προχωρήσει –ύστερα από διαγωνισμό– η μουσειολογική διαμόρφωση στο εσωτερικό τους. Αυτό που κλέβει βέβαια την παράσταση είναι η γιγαντιαία μουριά της αυλής που πρέπει να μετράει πολλές δεκαετίες ζωής και βέβαια η καμάρα από την κλίμακα της οικίας Χωματιανού – Λογοθέτη. Στέκεται όρθια από τον 17ο αιώνα, παρά το ότι το σπίτι αυτό δεν υπάρχει πια και στη θέση του κτίστηκε άλλο. Εμφανή είναι τα σπαράγματα από τη βασιλική του Αγίου Θωμά, καθώς και ένα τμήμα υστερορωμαϊκού τείχους που ανήγειραν οι Αθηναίοι μετά την καταστροφή της πόλης από τους Ερούλους το 267 μ.Χ.

Τη στήλη ξενάγησε ο αρχιτέκτων του ΜΕΛΤ Νίκος Κυριακόπουλος. Είναι μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο με επικεφαλής την Ελενα Μελίδη, διευθύντρια του ΜΕΛΤ, την Αμαλία Ανδρουλιδάκη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεοτέρων Συγχρόνων Μνημείων, καθώς και τον Χαράλαμπο Φλώρο, υπεύθυνο των έργων του ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή