ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οχι» από το ΔΝΤ στα εργασιακά

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρακολουθούν τις πιέσεις να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο, και μάλιστα χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με απορία. Ο διεθνής οργανισμός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στα εργασιακά, πόσο μάλλον να υπαναχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί, και για τις οποίες η κυβέρνηση ζητεί να ακυρωθούν, όπως οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ούτε όμως είναι διατεθειμένος να επανέλθει το ζήτημα σε μια επόμενη αξιολόγηση, ιδιαίτερα καθώς τώρα είναι η ώρα που καλείται να αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή όχι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και προκειμένου να το κάνει, έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να δει σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Ο τραυματισμός μιας υπαλλήλου του από εκρηκτικά που απεστάλησαν από την Ελλάδα σε παγιδευμένο φάκελο έχει θορυβήσει τους υπευθύνους ασφαλείας του ΔΝΤ, οι οποίοι συνεργάζονται με τις γαλλικές αρχές για τη διερεύνηση του συμβάντος. Ωστόσο, η στόχευση των γραφείων του στο Παρίσι δεν αλλάζει σε τίποτε τον χειρισμό του ελληνικού αιτήματος για ένα νέο πρόγραμμα ή τους όρους υπό τους οποίους το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Οπως το έθεσε λακωνικά η επικεφαλής του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, καταδικάζοντας τη «θρασύδειλη βιαιότητα», «επιβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσουμε τη δουλειά μας σύμφωνα με την αποστολή μας».

Στην Ουάσιγκτον και στο Βερολίνο παραμένει η διάθεση να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Αυτή η νέα, κοινή στάση έγινε ξεκάθαρη μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με την κυρία Λαγκάρντ, καθώς, σύμφωνα με γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκεί «κλείδωσε» η συμφωνία τους για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, στη συνάντησή τους στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε τη διάθεση να υποστηρίξει μια περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Από την πλευρά της, η κυρία Λαγκάρντ συμφώνησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί το ΔΝΤ.

«Εδώ και δύο μήνες τα έχουν βρει», εκτιμά Ελληνας πρώην αξιωματούχος, ο οποίος αποδίδει το γεγονός στην καθυστέρηση της κυβέρνησης και στην εχθρική στάση που κράτησε έναντι του ΔΝΤ. Ο συμβιβασμός έγινε στον «μέγιστο κοινό παρονομαστή» ως προς τις απαιτήσεις που θέτει στην Ελλάδα, τονίζει έτερος αξιωματούχος. Οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν με το ΔΝΤ στην ανάγκη θεσμοθέτησης και νέων μεταρρυθμίσεων, ενώ από την πλευρά του το τελευταίο υποχώρησε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ στα οποία επιμένουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι τελευταίοι πλέον φαίνεται να συντάσσονται με το ΔΝΤ και στο θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων.

Σε ακόμη μία σημαντική εξέλιξη, την Παρασκευή η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο τελευταίος έχει θέσει στο στόχαστρο το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι το επιτυγχάνει κρατώντας υποτιμημένο το ευρώ. Θέλει μάλιστα να αλλάξει αυτή την ανισορροπία με μέτρα που θεωρούνται προστατευτικά. Το ΔΝΤ επίσης εμπλέκεται στη διαμάχη: όπως κατέστησε σαφές στην πρώτη του επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν θέλει να δει το ΔΝΤ να ασχολείται με τις εμπορικές ανισορροπίες και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Οι δυο τους έχουν ήδη συζητήσει για την Ελλάδα και ο κ. Μνούτσιν έχει δηλώσει κατ’ αρχήν ότι τη θεωρεί ευρωπαϊκό ζήτημα. Οπως και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, που βρίσκονται στο Μπάντεν-Μπάντεν για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20 αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ