Αυξάνονται ραγδαία οι ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες μέσω Internet σε όλο τον κόσμο

Αυξάνονται ραγδαία οι ενοικιάσεις κατοικιών σε τουρίστες μέσω Internet σε όλο τον κόσμο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Αρχές στον Καναδά να σχεδιάζουν την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις που κατά κανόνα πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως η Airbnb, ωστόσο ακόμα κι έτσι, η δημοφιλία των σχετικών υπηρεσιών δύσκολα θα ανακοπεί. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, οι καταχωρίσεις στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 60% το 2016, ξεπερνώντας τις 15.000, έναντι περίπου 9.500 πριν από ένα χρόνο.

Οπως σημειώνουν μάλιστα στελέχη της Airbnb, τόσο το Τορόντο όσο και οι άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, όπως το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ, έχουν σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης, καθώς προβλέπεται να αναπτυχθούν και άλλα τμήματά τους που δεν θεωρούνται τουριστικά.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς είναι μία από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία, όπου η δυνατότητα απόκτησης κατοικίας από τους εγχώριους αγοραστές γίνεται όλο και δυσκολότερη, με αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι φωνές για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της σχετικής δραστηριότητας, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στέγασης των τοπικών κατοίκων. Η μέση τιμή για ένα μέσο σπίτι στο Τορόντο και το Βανκούβερ έχει εκτοξευθεί σε περίπου 700.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι νεότεροι άνθρωποι να είναι επί της ουσίας αποκλεισμένοι από την αγορά κατοικίας.

Ανάλογες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της συγκεκριμένης αγοράς επιχειρήθηκαν στο τέλος του 2016 και στην ελληνική αγορά, όπου επίσης το φαινόμενο της βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών έχει ανθήσει. Ωστόσο, το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε και στο οποίο προβλεπόταν ότι κανείς ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να εκμισθώνει, ως ιδιώτης, περισσότερα από δύο ακίνητα, παραμένει ανενεργό, καθώς δρομολογούνται περαιτέρω τροποποιήσεις.

Εκτός από την Ελλάδα, ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε άλλες δημοφιλείς περιοχές για την Airbnb, όπως π.χ. η Βαρκελώνη, όπου οι Αρχές της πόλης έχουν συνταχθεί με τις διαμαρτυρίες μερίδας κατοίκων για υπερβολικό αριθμό τουριστών στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την Airbnb να διακόψει άμεσα τις αγγελίες κατοικιών που μισθώνονται στην πόλη σε τουρίστες χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Οπως αναφέρουν φορείς της πόλης, πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την εκμίσθωση κατοικιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απήχηση της Airbnb στη Βαρκελώνη έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι αγγελίες έχουν αυξηθεί από 11.000 το 2014 σε 20.000 στο τέλος του 2016. Η πόλη της Καταλωνίας είναι πλέον η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη, μετά το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη, για την Airbnb και η ένατη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, στο σύνολο του 2015, σχεδόν 900.000 επισκέπτες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας για τη διαμονή τους στη Βαρκελώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή