Οι «αντι-Ε.Ε.» και η αγελάδα

Κύριε διευθυντά

Οι νέες δημοσκοπικές απόψεις των Ελλήνων για την Ευρώπη είναι ανησυχητικές. Σε «κοινωνία δίχως μνήμη» τις απέδωσε ο κ. Αγγελος Στάγκος. Και «δίχως γνώση» ή «με ελλιπή ενημέρωση» ή ακόμη και με «παραπληροφόρηση» θα πρόσθετα. Πώς όμως να περιμένεις κάτι διαφορετικό από μία κοινωνία που δεν διαβάζει εφημερίδες, που δεν βλέπεις ούτε για δείγμα άνθρωπο στα μέσα μεταφοράς να κρατάει ένα έντυπο, πόσο μάλλον να διαβάζει ένα βιβλίο; Που αρέσκεται και αρκείται να βγάζει τα χιλιετή ψυχολογικά συμπλέγματα του παρορμητικού χαρακτήρα της εν μέσω ύβρεων και φωνασκιών εντυπωσιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αφήνω στην άκρη τα οφέλη που αποκομίζουμε από την Ευρώπη σε θέματα ασφάλειας, πολιτισμού, παιδείας, θεσμών και νοοτροπίας, και περιορίζομαι στα καθαρά οικονομικά, δηλαδή στη μόνη εικόνα που έχουμε, δυστυχώς, για την Ευρώπη: μιας αγελάδας. Τον Ιούλιο 2016, σε διάστημα 10 ημερών, έκανα μία άσκηση. Κατέγραψα όσες ειδήσεις είδα στην «Κ» σχετικές με χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: 1) υποτροφιών ΙΚΥ σε ποσοστό 50% με 1 εκατ. ευρώ, 2) κατά 50% επιδόματος 3.200 ευρώ σε 90.000 οικογένειες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, 3) με 2.500.000 για την επισκευή της βίλας Αμαλία για να γίνει σχολείο, 4) έργων υποδομής για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου, 5) εργασιών επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, 6) υπογραφή σύμβασης με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση με 180 εκατ. της έρευνας για τα επόμενα 3 χρόνια. Πόσοι από τους ευρωπαϊστές πολιτικούς μας παραθέτουν τέτοια στοιχεία όταν μιλούν δημοσίως; Πόσοι έχουν μάθει να επιχειρηματολογούν επί «του συγκεκριμένου» αντί να αερολογούν επί μιας νεφελώδους γενικότητας; Εγώ ακούω μόνο τους αντιευρωπαϊστές, που συνεχώς διαμαρτύρονται και καταφέρονται κατά της Ε.Ε. και οι οποίοι έχουν το θράσος να υπερηφανεύονται συγχρόνως ότι κατάφεραν να απορροφήσουν περισσότερα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τους προηγούμενους!

Βασιλης Βερνικος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή