Αρτέμης Σώρρας: Από… «δισεκατομμυριούχος σωτήρας», καταζητούμενος

Αρτέμης Σώρρας: Από… «δισεκατομμυριούχος σωτήρας», καταζητούμενος

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχουν μεσολαβήσει κάποια χρόνια από την ημέρα ο Αρτέμης Σώρρας εμφανίστηκε στην ελληνική επικαιρότητα, ως κάτοχος 600 δις., έτοιμος να τα προσφέρει απλόχερα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Διάσημος επιχειρηματίας, εφοπλιστής, βιομήχανος. Όχι, ο κ. Σώρρας δεν ήταν τίποτε από αυτά. Μαζί με τη σύζυγό του, διατηρούσαν παιδότοπους στην Πάτρα έως το 2003. Στη συνέχεια, επέκτεινε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ανοίγοντας επιχείρηση εισαγωγής βαρέων αγροτικών μηχανημάτων, η οποία όμως είχε μικρό διάστημα ζωής. Λίγα χρόνια αργότερα έκλεισε, αφήνοντας πίσω ως χρέη αρκετά μισθώματα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, χρέη για τα οποία ο κ. Σώρρας αντιμετώπισε δικαστική καταδίκη.

Μετά το πέρας της επιχειρηματικής του αυτής δράσης, ο κ. Σώρρας εξαφανίστηκε, για να επανεμφανιστεί… ​ δισεκατομμυριούχος. Χωρίς καμία εξήγηση για την πηγή αυτών των χρημάτων, και χωρίς αποδείξεις για την ύπαρξή τους, ο Σώρρας αρχίζει να μαζεύει υποστηρικτές. Η «Ελλήνων Συνέλευσις» του Αρτέμη Σώρρα έχει σήμερα 216 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, στη Γερμανία, Νορβηγία, ΗΠΑ, αλλά και αρκετές χιλιάδες οπαδούς, έτοιμους να θυσιαστούν για τον Δία και τον εκπρόσωπό του στη γη.

Μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σώρρας αναγκάζεται να παράσχει μία εξήγηση για τα​…​ αμύθητα πλούτη του.

​Στη μία εκδοχή δηλώνει ότι διατηρεί ομολογίες – συναλλαγματικές του Αμερικανικού Δημοσίου. ​Μπορεί το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι τα έγγραφα του Αρτέμη Σώρρα «δεν αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα», είναι «προϊόν απάτης» και να συνέστηναν στην ΤτΕ να επικοινωνήσει «με τις διωκτικές αρχές της χώρας σας». Αυτό όμως δεν έμοιασε να προβληματίζει τους υποστηρικτές του, που έβλεπαν τον κ. Σώρρα ως τη μοναδική ελπίδα για τη σωτηρία της Ελλάδος.

​Στη δεύτερη εκδοχή, που μπορεί να συνδέεται και με την πρώτη αλλά ουδείς μπορεί να είναι και σίγουρος, η πλευρά Σώρρα υποστηρίζει πως πούλησε στην αμερικανική κυβέρνηση ένα σύστημα τεχνολογίας του Απόλλωνα, εισπράττοντας μία κολοσιαία αμοιβή. Το αφήγημα αυτό παρουσιάζουν και μέλη της οργάνωσής του σε ομιλίες της «Ελλήνων Συνέλευσις».

​Μέσα σε όλα αυτά, και ενώ η «περιουσία» Σώρρα αυξάνεται με πρωτόγνωρο τρόπο και μετράται πλέον σε τρισεκατομμύρια, η ελληνική δικαιοσύνη κάνει το δικό της θαύμα.

Σε προσφυγή του Άδωνι Γεωργιάδη εναντίον των ισχυρισμών Σώρρα, βρίσκεται Έλληνας δικαστής να αποφασίσει ότι τα χρήματα Σώρρα υπάρχουν, με την απόφαση – την οποία αναίρεσε ο Αρειος Πάγος – να αναρτάται ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους των οργανώσεων Σώρρα ανά την Ελλάδα.

Οι εξαγγελίες του κ. Σώρρα μάλιστα δεν περιορίστηκαν στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Ο κ. Σώρρας υποσχέθηκε να… «αποκαταστήσει» και τους υποστηρικτές του ατομικά, υποσχόμενος 20.000 ευρώ σε κάθε ψηφοφόρο σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

Ακόμα, προέτρεψε τον κόσμο να μην αποπληρώνει τα χρέη του προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αποστέλλοντας στα ιδρύματα αυτά εξώδικο και ζητώντας τους να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους από τα 600 δις. του κ. Σώρρα. Με έναν μικρό αστερίσκο. Για την αποστολή των εξωδίκων, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπιχειρηματίας χρέωνε τον κάθε ενδιαφερόμενο έως και 27 ευρώ, για να προμηθευθεί το απαραίτητο έντυπο. Ούτε αυτή η αντίφαση όμως φάνηκε να προβληματίζει τους οπαδούς του.

Έτσι, χωρίς κανένα στοιχείο και καμία απόδειξη, ο κ. Σώρρας συνέχισε απτόητος τις δημόσιες εξαγγελίες για αποπληρωμή του χρέους, βρίσκοντας ολοένα και αυξανόμενη στήριξη. Σε αυτό βοήθησαν, βεβαίως, και αρκετά ΜΜΕ, περιφερειακά αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας, που ευχαρίστως παραχώρησαν χρόνο στον Σώρρα και τους υποστηρικτές του έναντι τηλεθέασης. 

Στην εξέλιξή της η οργάνωση Σώρρα δημιουργεί και μια ιδιότυπη διαδικασία για την ένταξη των ενδιαφερομένων στην οργάνωση, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανάγνωση ενός όρκου, του διαβόητου «όρκου του πολεμιστή».

Όχι, ο υποψήφιος οπαδός του κ. Σώρρα δεν θα ορκιστεί στην τιμή και την υπόληψή του. Θα ορκιστεί στο όνομα του Δία. «Τάσσομαι και αφοσιώνομαι εις τον λόγον της ενότητας του πανάγαθου άρχοντος φωτός. Με καρδιά και ψυχή συντονισμένη στις φωτεινές δυνάμεις του Ζευς ορκίζομαι στη συμπαντική συνειδητότητα και νομοτέλεια ως μονάδα στην ένωση όλων των ιερών ψυχών όπου η δύναμή τους είναι το κοσμικό πυρ», θα αναγνώσουν τα υποψήφια μέλη, χωρίς να είναι σίγουρα τι ακριβώς σημαίνουν οι λέξεις που λένε.

Ούτε αυτό ήταν αρκετό για να κλονίσει την αξιοπιστία του κ. Σώρρα. Ακόμα και ο δήμαρχος Σερβίων, κ. Σάκης Κοσματόπουλος, απήγγειλε τον όρκο πολεμιστή. Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Κοσματόπουλος δήλωσε σχετικά: «Αν βγει κάτι, έχει καλώς, αν δεν βγει, δεν θα έχουμε χάσει τίποτα».

Τα απίστευτα περιστατικά πληθαίνουν. Σε συνάντηση των οπαδών του Σώρρα σε καφενείο ενός χωριού, αποφασίζει να «εισβάλλει» ένας νεαρός ιερέας, διακόπτωντας τη συζήτηση και κατηγορώντας την οργάνωση λέγοντας πως «υποστηρίζουν κάποιον που λατρεύει τον Δία». Ακολουθεί ανταλλαγή χαρακτηρισμών μεταξύ οπαδών και ιερέα, μέχρι που ένας υποστηρικτής του Αρτέμη Σώρρα, απαντά αποστομοτικά στον ιερέα: «Στενοχωριέσαι που ο Δίας δεν ήταν Εβραίος».

Φυσικά ο Έλληνας «κροίσος»/λάτρης του Δία δεν θα μπορούσε να περιοριστεί μονάχα στη διάσωση της Ελλάδος… Άλλωστε τα 600 δις. φτάνουν και περισσεύουν για τη διάσωση και άλλων χωρών. Έτσι, ο κ. Σώρρας προσπάθησε να επεκταθεί και στην Κύπρο, επιχειρώντας να απευθυνθεί στον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης δεν αγοράζει το «σχέδιο διάσωσης Σώρρα» και, αντιθέτως, φέρεται να «έβαλε και τεστ» προς την Ομάδα Σώρρα, ώστε να αποδειχτεί του λόγου το αληθές. Τους καλεί να καταθέσουν 200 εκατομμύρια ευρώ για αγορά κυπριακών ομολόγων, ώστε στη συνέχεια να συζητήσει μαζί τους την πρόταση. Όπως αντιλαμβάνεστε, η πλευρά Σώρρα, των… πολλών δισεκατομμυρίων, ουδέποτε κατέθεσε τα 200 εκατομμύρια. 

Πέραν της λογικής αντίφασης και της έλλειψης κάθε είδους απόδειξης, σε βάρος του κ. Σώρρα εκκρεμούν δεκάδες κατηγορίες για υπεξαίρεση, υποκίνηση μίσους με ρατσιστικό λόγο, απάτη, ενώ ηγετικά μέλη της οργάνωσής του εμπλέκονται στην υπόθεση δολοφονίας μίας ψυχιάτρου, μέλους της «Ελλήνων Συνέλευσις».

Την Παρασκευή το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας επέβαλλε στον Αρτέμη Σώρρα και τη σύζυγό του ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, αφού κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος. Λίγες ώρες αργότερα, ενώ κρύβεται για να αποφύγει τη σύλληψη από τις αρχές, ο κ. Σώρρας εξέδωσε διαδικτυακό «διάγγελμα». Απευθυνόμενος στους οπαδούς του μέσω youtube, ο Αρτέμης Σώρρας τους καλεί να συγκεντρωθούν στη Βουλή σε περίπτωση που συλληφθεί. Κι όμως, πολλοί σχολιαστές σπεύδουν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον μέγα ευεργέτη της χώρας.

Υπό κανονικές συνθήκες, η απόφαση της Παρασκευής θα ήταν το προαναγγελθέν τέλος για τον Αρτέμη Σώρρα και την οργάνωσή του. Όμως στην Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε για τα αυτονόητα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή