Βερολίνο: Απαράδεκτες σε κάθε μορφή τους οι συγκρίσεις με τους ναζί

Βερολίνο: Απαράδεκτες σε κάθε μορφή τους οι συγκρίσεις με τους ναζί

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ρίξει τους τόνους καλεί το Βερολίνο την Αγκυρα στον απόηχο της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία μετά την απαγόρευση για προεκλογικές συγκεντρώσεις σε γερμανικό έδαφος και τις δηλώσεις Ερντογάν περί ναζιστικών πρακτικών από την Αγκελα Μέρκελ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας «είναι καθαρά στο χέρι της Τουρκίας να κατευνάσει τη ρητορική της ώστε να μην πληγούν ανεπανόρθωτα οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι χαρακτηρισμοί και οι συγκρίσεις με τους ναζί είναι απαράδεκτοι σε κάθε τους μορφή.

Χθες, ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του "Ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.

Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.

«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

Μάλιστα η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση διαδήλωσης Κούρδων στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του "Όχι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή