Τέσσερις τουρκικοί όροι για λύση στο Κυπριακό

Τέσσερις τουρκικοί όροι για λύση στο Κυπριακό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Washington Times, η οποία ξεχωρίζει με την συντηρητική κοσμοθεωρία της και τις στενές σχέσεις με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, επιλέγει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας για να ξεκαθαρίσει τους όρους της κυβέρνησης του για την τελική λύση στο Κυπριακό ζήτημα.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνει λόγο για μια «χρυσή ευκαιρία» για την λύση του Κυπριακού Προβλήματος που μπορεί να μετατρέψει την Κύπρο σε κέντρο ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και οικονομικής ευμάρειας. Η λύση επιφυλάσσει πολλά θετικά αποτελέσματα για τους Ελληνοκύπριους. Τα τουρκικά λιμάνια θα ανοίξουν τις πύλες τους για τα πλοία της Κύπρου. Οι εμπορικές συναλλαγές Κύπρου-Τουρκίας θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική. Πρόκειται για μια κατάσταση win-win που δημιουργεί περιθώρια για συνεργασία στα πεδία ενέργειας και νερού, υπογραμμίζει ο κ. Τσαβούσογλου.

Στα πλαίσια της ανάλυσης του, ο κ. Τσαβούσογλου πραγματοποιεί μια σύντομο ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό και προβάλλει την άποψη ότι το 1963 η ε/κ πλευρά «έδιωξε» από την δικοινοτική δημοκρατία τους τ/κ. Ο ίδιος συνεχίζοντας την αναφορά του στο ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού αναφέρει ότι Τουρκία και τ/κ παραμένουν προσκολλημένοι στον στόχο της λύσης. Στην συνέχεια, ο ίδιος ξεκαθαρίζει τους τέσσερις όρους της κυβέρνησης του για την λύση.

Οι τέσσερις τουρκικοί όροι

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου τέσσερις είναι οι βασικοί όροι-προϋποθέσεις για την άμεση επίλυση του Κυπριακού.

Πρώτον, η λύση θα πρέπει να βασιστεί στην πολιτική ισότητα των δυο πλευρών έτσι ώστε η μια πλευρά να μην έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τις θέσεις της στην άλλη. Ο κ. Τσαβούσογλου κάνει λόγο για έναν νέο διζωνικό και δικοινωτικό συνεταιρισμό.

Δεύτερον, η Ε.Ε. θα πρέπει να εγγυηθεί τις βασικές παραμέτρους της λύσης. Σε αυτό το σημείο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στην σημασία του πρωτογενούς δικαίου.

Τρίτον, η λύση πρέπει να αναδείξει μια νέα ελληνοτουρκική ισορροπία ισχύος στο νησί. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών των Τούρκων πολιτών.

Τέλος, με την λύση θα πρέπει να διαιωνιστεί το σύστημα των εγγυήσεων έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα δεινά του παρελθόντος. Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθυμίζει ότι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις στην τ/κ κοινότητα δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν πρόκειται να αποδειχθεί μια λύση δίχως τις τουρκικές εγγυήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή