Η αποθέωση της αισθητικής

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φωτογραφική περιήγηση στα ξενοδοχεία που βραβεύτηκαν στα European Hotel Design Awards 2016.

EUROPEAN HOTEL DESIGN AWARD

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ & iNTERIOR / LA MAISONETTE SUITE

JW Marriott Resort & Spa, Ιταλία

Το θέρετρο βρίσκεται στο «νησί των τριαντάφυλλων», μια έκταση 16 στρεμμάτων με πανέμορφους κήπους στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος, ιδανικό για ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού, το 1914 στο νησάκι Isole delle rose ανοικοδομήθηκε το πρώτο κτίριο μιας κλινικής και μια κάναβα, παραδοσιακό βενετσιάνικο υπόσκαφο για τη φύλαξη σκαφών. Στα χρόνια λειτουργίας της κλινικής –και μέχρι το 1980, οπότε έκλεισε– συνέχισαν να προστίθενται νέα κτίσματα. Στους χώρους τους εκτείνεται σήμερα τo JW Marriott Resort & Spa, την αρχιτεκτονική προσαρμογή του οποίου ανέλαβαν οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Matteo Thun και Luca Colombo, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στην ενσωμάτωση σύγχρονων στοιχείων στα υπάρχοντα κτίσματα, που αποτελούν αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου. Η επιμέλεια έγινε με βάση την πολυτέλεια, χωρίς όμως περιττά στολίδια. Σχεδόν όλα τα αντικείμενα επιλέχθηκαν από τις ιστορικές βιοτεχνίες της Βενετίας, όπως υφάσματα Rubelli, είδη από την υαλουργία Barovier κ.ά. Η βραβευμένη σουίτα La Maisonette (592 τ.μ.) συνδυάζει τη γοητεία ενός ιστορικού κτιρίου με τις ανέσεις ενός σύγχρονου θέρετρου με θέα την πλατεία του Αγίου Μάρκου.  

• Από 330 ευρώ το δίκλινο, www.marriott.com


INTERIOR DESIGN

BAR | SPA

Mandarin Oriental, Ιταλία

Aperitivo, υψηλή γαστρονομία αλλά και αναζωογόνηση σε ένα συγκρότημα του 18ου αιώνα στο κέντρο του Μιλάνου.

Με τα οικόσημα να μαρτυρούν τις λαμπρές ημέρες του αρχοντικού, η εκλεπτυσμένη εικόνα του ξενοδοχείου αναμειγνύει μιλανέζικα αρχιτεκτονικά στοιχεία με ανατολίτικες φόρμες και σύγχρονα έπιπλα. Την ανακαίνιση επιμελήθηκαν οι Antonio Citterio και Patricia Viel, με έμπνευση από τις Dimore Milanese (κατοικίες ευγενών). Στο βραβευμένο Mandarin Bar & Bistrot χτυπάει η καρδιά του ξενοδοχείου. Εχει σχήμα U και οι τοίχοι του είναι καλυμμένοι με ασπρόμαυρα γεωμετρικά μοτίβα. Ιδανικό για μεσημεριανό ή δείπνο, σας προσκαλεί να δοκιμάσετε τη γαστρονομία του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin (2016) executive chef Antonio Guida. Ομως μη φύγετε χωρίς να σταματήσετε για ένα κοκτέιλ στο πολυσύχναστο μπαρ του. Το επίσης βραβευμένο spa του, ένα καταφύγιο ευεξίας, ακολουθεί διακοσμητικά τις αρχές του φενγκ σούι. Διαθέτει έξι δωμάτια θεραπείας, κομμωτήριο, γυμναστήριο και πισίνα.

• Από 690 ευρώ το δίκλινο, www.mandarinoriental.com


INTERIOR DESIGN

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ | ΔΩΜΑΤΙΑ

Zoku, Ολλανδία

Στην καρδιά του Αμστερνταμ, απευθύνεται σε όσους ταξιδεύουν για δουλειά, ανατρέποντας όσα γνωρίζαμε για τα business hotels.

Το Zoku απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες που ταξιδεύουν συχνά και έχουν βαρεθεί να μένουν σε απρόσωπα ξενοδοχεία. Είναι ένα υβριδικό μοντέλο διαμονής που προβάλλει το νομαδικό lifestyle, έναν τρόπο ζωής που εξελίσσεται σε νέα τάση στον χώρο της φιλοξενίας. Το motto του είναι «Σπουδαία πράγματα μπορούν να συμβούν όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά». Γι’ αυτό, οι Concrete σχεδίασαν χαλαρούς δημόσιους χώρους, οι οποίοι συνδυάζουν την έννοια της ξενοδοχειακής φιλοξενίας με εκείνη μιας «πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης». Εναν τόπο όπου οι άνθρωποι σμίγουν, δουλεύουν, ανταλλάσσουν ιδέες και περνούν χρόνο παρέα – π.χ. μαγειρεύουν όλοι μαζί στην κουζίνα. Η φιλοσοφία αυτή επεκτείνεται και στα δωμάτια, όπου το υπερυψωμένο κρεβάτι-πατάρι θυμίζει κρεβάτι νομάδων.

• Από 110 ευρώ το δίκλινο, http://livezoku.com


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

DRONE HOTEL CONCEPT

Driftscape

Καινοτόμες ιδέες εξελίσσουν τη βιομηχανία του ξενοδοχειακού τουρισμού, οδηγώντας τους ταξιδιώτες πέρα από τα… όρια.

Το Driftscape είναι μια κινητή μονάδα φιλοξενίας, που μπορεί να σας ταξιδέψει σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές δομές. Το σχεδίασαν οι HOK, εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία των drones. Αποτελείται από την «Οαση», τον βασικό μηχανισμό της κατασκευής, η οποία επιτρέπει στον «λοβό» του Driftcraft να αποσπάται και να κινείται καθοδηγούμενο από πλοηγό, ο οποίος προγραμματίζεται και του παρέχει αυτονομία μέχρι και για τρεις ημέρες ταξίδι. Εχει χωρητικότητα για δύο άτομα και κατασκευάζεται από κράμα αλουμινίου, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στην αεροναυπηγική –  ένα ελαφρύ αλλά εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό.  Το Driftcraft δεν έχει βγει στην παραγωγή, ωστόσο αρκετές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το project. www.hok.com


INTERIOR DESIGN

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Villa Monte Farm House, Πορτογαλία

Στο Algarve, το νοτιότερο άκρο της Πορτογαλίας, η βίλα θεωρείται η επιτομή της αυθεντικότητας. 

Νέο concept, αλλά η ίδια πάντα αξία. Το boho chic πνεύμα της διακόσμησης κατοικεί εδώ και οδηγεί τους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της επιστροφής στις ρίζες. Η ανακαίνιση από τους Πορτογάλους Vera Iachia Atelier έγινε με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, διατηρώντας τις χαρακτηριστικές ασβεστωμένες προσόψεις, τις σκεπαστές βεράντες και τις εξωτερικές σκάλες. Η αναβίωση των παραδοσιακών στοιχείων κάνει την περιήγηση στη Villa Monte να μοιάζει με μίνι ξενάγηση στην κουλτούρα της περιοχής. Ολοι οι χώροι έχουν ουδέτερα χρώματα και φυσικό φως. Ενας όμορφος κήπος με βότανα, λαχανικά, πορτοκαλιές και πολλών ειδών λουλούδια αγκαλιάζει τις χρήσεις του ξενοδοχείου, που αναπτύσσονται διάσπαρτα σε διαφορετικά κτίσματα. 

• Από 200 ευρώ η κατοικία των 60 τ.μ., www.vilamonte.com


ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

NEO ΚΤΙΡΙΟ

Hilton Amsterdam Airport Schiphol, Ολλανδία

Η τολμηρή αρχιτεκτονική του δημιούργησε ένα νέο τοπόσημο στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Tο Hilton Amsterdam Airport Schiphol (2015) σχεδιάστηκε από τους Mecanoo για να αντικαταστήσει το παλιό, που βρισκόταν ακριβώς δίπλα και λειτουργούσε από το 1972. Το κυβικό σχήμα του ξενοδοχείου περιστρέφεται κατά 45 μοίρες, προσδίδοντας δυναμική στην εικόνα του, ενώ ο συνδυασμός γυαλιού με γκρι και λευκά πάνελ, τοποθετημένων με γεωμετρικό τρόπο πάνω στο κέλυφός του, δημιουργεί την εντύπωση ενός τεράστιου διαμαντιού. Τα μοτίβα επαναλαμβάνονται και στη σήραγγα που ενώνει το αεροδρόμιο με το ξενοδοχείο, οδηγώντας τους επισκέπτες απευθείας στην καρδιά του κτιρίου με το εντυπωσιακό αίθριο να υψώνεται στον χώρο του ισογείου. Για την ιστορία, η Hilton Hotels & Resorts είναι η εταιρεία που γέννησε την έννοια «ξενοδοχείο αεροδρομίου» το 1959, με τη δημιουργία του Hilton San Francisco. 

• Aπό 200 ευρώ το δίκλινο, www3.hilton.com


INTERIOR DESIGN

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Kollázs, Ουγγαρία

Η κομψή ατμόσφαιρα και η εξαιρετική κουζίνα του σε καλές τιμές το αναδεικνύουν σε υπόδειγμα ξενοδοxειακού εστιατορίου.

H σχεδιαστική φιλοσοφία του Kollázs είναι εμπνευσμένη από την αίγλη της Βουδαπέστης και το φημισμένο για την art nouveau αρχιτεκτονική του Four Seasons Gresham Palace, όπου φιλοξενείται. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Zsigmond Quittner μεταξύ 1904 και 1906, ενώ ως Four Seasons λειτουργεί από το 2004, έπειτα από μια υποδειγματική αποκατάσταση. Η κουλτούρα του αντικατοπτρίζει εκείνη ενός καφέ την εποχή των δεκαετιών του 1910 και του 1920, ενώ επιβεβαιώνει το όνομά του συνενώνοντας τοπικές και διεθνείς κουζίνες με χαλαρό αλλά υποδειγματικό σέρβις. Η ιδέα επεκτείνεται και στη διακόσμηση, με ένα όμορφο πάντρεμα διαφορετικών στυλ και υλικών. Στο Kollázs θα δείτε ολόκληρη τη Βουδαπέστη: μια μητρόπολη που προβάλλει τη σύγχρονη πλευρά της, γεμάτη από τη γοητεία του παρελθόντος.

  www.kollazs.hu

 

Δείτε ακόμη –> Φιλόξενο design

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή