Βρετανία: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50

Βρετανία: Στις 29 Μαρτίου η ενεργοποίηση του άρθρου 50

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 29 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., μέρα που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης των διετών διαπραγματεύσεων που θα θέσουν τις βάσεις για τη νέα πραγματικότητα στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στην Ε.Ε. ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την ημερομηνία που η Βρετανία σκοπεύει να θέσει σε ισχύ το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο και θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό για την αποχώρηση. Η απάντηση της Ε.Ε. ήταν άμεση, αναφέροντας πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών, ενώ εντός 48 ωρών από την ενεργοποίηση του άρθρου ο Τουσκ θα στείλει στα άλλα 27 μέλη το προσχέδιο για τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων, το οποίο σημαίνει ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν το νωρίτερο στις αρχές Μαΐου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα διαπραγματευθεί για «όλες τις πλευρές του Ηνωμένου Βασίλειου και όλους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές», τονίζοντας πως θα προσφέρει στον βρετανικό λαό «αυτό το οποίο ζήτησε με την ψήφο του». Σκοπός της Μέι είναι να καταφέρει να κρατήσει τη Βρετανία όσο πιο κοντά μπορεί με την Ε.Ε. σε πολιτικό, οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, ικανοποιώντας όμως παράλληλα και τα αιτήματα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της, οι οποίοι απαιτούν πλήρη αποκοπή της χώρας από έναν θεσμό που θεωρούν ότι παραβίαζε τη βρετανική εθνική κυριαρχία. Μολαταύτα, το έργο της θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός που εξαπλώνονται στη Γηραιά Ηπειρο έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε., τα οποία ανησυχούν πως μία καλή συμφωνία για τη Βρετανία θα ενθαρρύνει άλλα ευρωπαϊκά κράτη με βλέψεις αποχώρησης να κάνουν δημοψήφισμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προέβη σε σχετική τοποθέτηση, αναφέροντας πως μετά την ομαλή διεξαγωγή του «διαζυγίου» με τη Βρετανία, δεύτερος στόχος της Ε.Ε. για την επόμενη χρονιά θα είναι «η ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας στην Ευρώπη των “27”», ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αποχωρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Μέι έχει να αντιμετωπίσει την απειλή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και φόβους «σκλήρυνσης» των συνοριακών σχέσεων της Ιρλανδίας με τη Βόρειο Ιρλανδία, στην οποία το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα ζητεί επίσης δημοψήφισμα για αποκοπή από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Σειρά αιτημάτων

Παράλληλα με την προσπάθειά της να κρατήσει ενωμένη τη Βρετανία, η Μέι έχει μία σειρά από αιτήματα προς την Ε.Ε., τα οποία περιλαμβάνουν τις στενότερες δυνατές εμπορικές σχέσεις, συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και ανάκτηση του ελέγχου στο μεταναστευτικό και σε ορισμένους άλλους τομείς, αιτήματα τα οποία ωστόσο δεν θα ικανοποιηθούν εύκολα, καθώς η Ε.Ε. θεωρεί πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει και «τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή