35 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. τουριστικά έσοδα ώς το 2021 «βλέπει» ο ΣΕΤΕ

35 εκατ. αφίξεις και 20 δισ. τουριστικά έσοδα ώς το 2021 «βλέπει» ο ΣΕΤΕ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι έως το έτος 2021 οι αφίξεις ξένων επισκεπτών θα ξεπεράσουν τα 35 εκατ., ενώ τα τουριστικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 19 και 20 δισ. ευρώ, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ 6 με 7 μονάδες μετέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό στόχο για φέτος τα 30 εκατ. τουρίστες, προσθέτοντας όμως ότι θα εξαρτηθεί και από τη διεθνή συγκυρία. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξένων τουριστών, ο ΣΕΤΕ εκτίμησε για τη φετινή σεζόν ότι μπορεί να επιτευχθεί ρεκόρ, φθάνοντας τα 28 εκατ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο στοίχημα που είχε βάλει με τον κ. Ανδρεάδη πέρυσι σε ό,τι αφορά το πρόσημο των αφίξεων με έπαθλο ένα δείπνο. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ και με αφορμή την ανοδική πορεία των αφίξεων, του είπε ότι «πρέπει να είστε από τους λίγους Ελληνες που θα χαρήκατε ιδιαίτερα που χάσατε το στοίχημα». Οι δυο τους συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το δείπνο τις επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή και των προέδρων των πανελληνίων κλαδικών τουριστικών φορέων-μελών του ΣΕΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου για την ανάλυση των στατιστικών σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα. Σημειώνεται ότι το 2016 βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε υστέρηση 905 εκατ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα της χώρας. Επιπλέον, η τελευταία επίσημη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) δείχνει ότι μεταξύ 30 χωρών στην Ευρώπη η Ελλάδα είχε το 2016 την 4η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο τουριστικών εσόδων.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, ενώ ανέφερε ότι η επιβολή ή μη τέλους διανυκτέρευσης θα εξαρτηθεί από το πλεόνασμα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύνταξης νέου Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον τουρισμό, ενώ ζήτησε να διερευνηθούν οι λόγοι καθυστέρησης εφαρμογής του σχεδίου φορολόγησης των μισθώσεων σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Επίσης, ετέθη το θέμα απορρόφησης μεγαλύτερου αριθμού ελληνικών προϊόντων – που θα διαθέτουν πιστοποίηση- από τα ξενοδοχεία. Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι «ο τουρισμός θα πρωταγωνιστήσει και φέτος», προσθέτοντας όμως ότι «η φοροδοτική του δυνατότητα δεν είναι ανεξάντλητη». Από τη πλευρά του, ο τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο τουρισμός δεν μπορεί να στηρίζεται σε αυτόματο πιλότο, απαιτεί συγκροτημένες και στοχευμένες πολιτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή