Συναντίληψη Μητσοτάκη, Μεϊμαράκη

Συναντίληψη Μητσοτάκη, Μεϊμαράκη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ολα είναι ανοικτά και δεν επιτρέπουν γκρίζες ζώνες στην κομματική γραμμή, πολύ περισσότερο στην κομματική συνοχή. Ηταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής συνάντησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Β. Μεϊμαράκη, στην οποία καταγράφηκε συμφωνία στα βασικά ζητήματα και διαλύθηκαν οι σκιές που είχαν αφήσει οι δηλώσεις του δεύτερου για «τζάμπα μαγκιές». Ούτως ή άλλως, στην επιχείρηση συσπείρωσης της κομματικής ηγεσίας είχαν προηγηθεί η σύγκληση της Κ.Ο. –δεν καταγράφηκαν διαφωνίες ως προς τη στρατηγική της Ν.Δ.– και το μήνυμα ότι παραφωνίες δεν επιτρέπονται την ώρα που η κυβέρνηση παραπαίει και η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η «συναντίληψη» για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα που εξέπεμψε η χθεσινή συνάντηση, έχει τη σημασία της. Εξίσου σημαντική είναι και η σημειολογία: από την Πειραιώς δεν διέρρευσε τίποτε για το περιεχόμενο της συζήτησης, παρά μόνον όσα είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης. «Η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και σταυροδρόμι για να ασχοληθούμε με κουτσομπολιά και παραπολιτική. Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Τα εθνικά, η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση», σχολίασε, ενώ ερωτηθείς αν «τα βρήκε» με τον πρόεδρο της Ν.Δ., απάντησε ότι η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση, καθώς υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ τους. Η τελευταία συνάντηση των δύο, όπως είχε γράψει η «Κ», είχε πραγματοποιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Οκτώβριο στη Βουλή.

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει πάση θυσία να μείνει στην καρέκλα. Ωστόσο, ο προβληματισμός είναι έντονος για τις επιπτώσεις που θα έχει –και ήδη καταγράφονται– στην οικονομία το «σύρσιμο» σε μια αέναη διαπραγμάτευση. Αυτή ήταν και η κυρίαρχη εκτίμηση των κ. Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη. Εξάλλου, για την ώρα, ουδείς γνωρίζει, όπως επισήμανε στην αντίδρασή της για το χθεσινό Eurogroup η Ν.Δ., «αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει συμφωνία». Πάντως, τη γραμμή άρνησης στήριξης των μέτρων επανέλαβε χθες και ο κ. Μεϊμαράκης. Oπως το έθεσε, «η κυβέρνηση οφείλει να φέρει το πακέτο και να προχωρήσει.Το θέμα είναι αν θα τα ψηφίσουμε εμείς;» ενώ πρόσθεσε ότι, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, «η χώρα θα σέρνεται». Δεν είναι τυχαίο ότι η «γαλάζια» κριτική επικεντρώνεται στον υψηλό λογαριασμό των μέτρων, αλλά, κυρίως, στις ενδεχομένως μη αναστρέψιμες συνέπειες νέων καθυστερήσεων για την οικονομία, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση για το Eurogroup, όπου επαναλαμβάνεται το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Ερωτηθείς γι’ αυτό, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι και ο ίδιος θέλει να φύγει ο κ. Τσίπρας, αλλά «δεν μπορούμε να το επιβάλουμε». Και παρότι διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι συζήτηση έγινε και για τον Π. Καμμένο, θεωρείται βέβαιο ότι σχετικές νύξεις έγιναν, καθώς, φορώντας το καπέλο του «καραμανλισμού», ο κ. Καμμένος επιτυγχάνει να διεισδύει σε δεξιό ακροατήριο.

Ποιοι πηγαίνουν στις εξεταστικές

Ως προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμη έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό ερμηνεύει η Πειραιώς τις προαναγγελίες για εξεταστική επιτροπή για την υγεία και προανακριτική για την άμυνα. Στην εξεταστική για την υγεία, η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί από τους Aδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά, ενώ στην προανακριτική για την άμυνα από τους Κ. Τασούλα και Θ. Δαβάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή