Χαμηλώνει τις προσδοκίες το Μέγαρο Μαξίμου

Χαμηλώνει τις προσδοκίες το Μέγαρο Μαξίμου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση λαμβάνει το κυβερνητικό αφήγημα για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μετά το χθεσινό Eurogroup, η Αθήνα παραδέχεται ουσιαστικά ότι η προοπτική επίτευξης συνολικής συμφωνίας μετατίθεται για τον Μάιο, με ένα ακόμη ορόσημο, αυτό της 7ης Απριλίου, να καταρρίπτεται. Πλέον, το Eurogroup της Μάλτας οριοθετείται ως επιθυμητός χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA), με την προοπτική ένα δεύτερο σκέλος της συμφωνίας να κλείσει κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (20 – 23 Απριλίου) ή αμέσως μετά.

Στην κυβέρνηση αποσκοπούν, με την απόφαση να παραμείνει το υπουργικό κλιμάκιο των άμεσα εμπλεκομένων στη διαπραγμάτευση υπουργών (Ευκλ. Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου) στις Βρυξέλλες, να καταδείξουν την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν περνά απαρατήρητο, βεβαίως, ότι χθες, μετά την κρίση που εκδηλώθηκε στις σχέσεις ανάμεσα στην κυβερνητική ηγεσία και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τον επικοινωνιακό χειρισμό του αποτελέσματος του αμέσως προηγούμενου Eurogroup, επελέγη οι δηλώσεις για όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν να γίνουν από τις Βρυξέλλες και από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο. Φαίνεται να υπάρχει, πάντως, διαφορετική εκτίμηση του αποτελέσματος που μπορεί να προκύψει από την παράταση της παραμονής του υπουργικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες και της συνέχισης εκεί των διαπραγματεύσεων για μερικές ημέρες. Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε προσπάθεια να κλείσουν στις διαβουλεύσεις αυτές τα μεγάλα ζητήματα στα οποία καταγράφονται διαφορές. Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για μια διαδικασία, μια συζήτηση από την οποία θα προκύψει σαφής καταγραφή των διαφορών, με στόχο σε ένα δεύτερο στάδιο να αναζητηθούν κοινός τόπος και συμφωνία.

Εμπόδια από ΔΝΤ

Στην κυβέρνηση, πάντως, υιοθετούν πλέον ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αιτιολογήσουν τη νέα αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ παραμένει ο «παίκτης» που βάζει τα περισσότερα εμπόδια στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον γίνεται πλέον η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση στην έδρα του Ταμείου να κλείσει το θέμα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο τρόπος και οι παράμετροι της συμφωνίας, χωρίς σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και πριν το θέμα συζητηθεί στην Εαρινή Σύνοδο. Η Αθήνα φαίνεται να εκτιμά ότι το Ταμείο «παίζει καθυστερήσεις» βάζοντας συνεχώς νέα θέματα στο τραπέζι και επαναφέροντας ζητήματα που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν κλείσει, μόνο και μόνο για να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο.

Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι από την άποψη αυτή είναι καλύτερο να γίνει ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνικό και με απευθείας επικοινωνία των κυβερνητικών στελεχών με τους επικεφαλής των θεσμών. Ετσι θα εκλείψει το επιχείρημα που αρκετά συχνά ακούστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα περί απουσίας εξουσιοδότησης για συζήτηση επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Πάντως, η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος επίτευξης συμφωνίας αναμένεται ότι θα επιτείνει την ανησυχία στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών και στελεχών. Χθες, μόλις λίγες ώρες πριν καταστεί σαφές ότι η 7η Απριλίου θα παρέλθει χωρίς πλήρη συμφωνία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος ζητούσε με δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) να γίνει ανοικτή συζήτηση για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή εάν παρέλθει χωρίς συμφωνία το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή