Η Κίνα θέλει να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στην υψηλή τεχνολογία

Η Κίνα θέλει να γίνει παγκόσμια υπερδύναμη στην υψηλή τεχνολογία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσπάθεια της Κίνας να γίνει υπερδύναμη και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με αθρόα πρόσληψη ξένων επιστημόνων, με την επένδυση δισ. δολαρίων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και με την εξαγορά ξένων εταιρειών. Ωστόσο, καθώς το Πεκίνο προωθεί τη στρατηγική του για να καταστήσει αυτοδύναμη την Κίνα, οι αντίπαλοί του αρχίζουν να ανησυχούν για θέματα ασφάλειας και ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους Financial Times. Η περίπτωση του Αυστραλού φυσικού Τιμ Μπιρνς αποτελεί καλό παράδειγμα. «Η κβαντική φυσική είναι πολύ δυνατή στην Κίνα. Οι κορυφαίες ομάδες είναι από τις καλύτερες διεθνώς και κάνουν ορισμένα εξαιρετικά πράγματα», λέει ο κ. Μπιρνς, ο οποίος εγκαταλείπει τη θέση του ως καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να αναλάβει ανάλογη θέση στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.

Η Κίνα θέλει να προσλάβει 10.000 από τους καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως, στην προσπάθειά της να γίνει παγκόσμια δύναμη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ανακοινώσει συμφωνίες εξαγοράς ή συγχώνευσης ύψους 110 δισ. δολαρίων και παράλληλα επενδύει δισ. δολάρια στην έρευνα και στην καινοτομία. Αρχικός στόχος των επιδοτούμενων από το κράτος προγραμμάτων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας ήταν ο εκμοντερνισμός του κινεζικού στρατού και ναυτικού, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα αποκτούν ολοένα και πιο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς το Πεκίνο θέλει να βρεθεί στην πρωτοπορία και σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοφαρμακολογία και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Πέρυσι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε χαρακτηρίσει την επιστήμη και την τεχνολογία «τα βασικά πεδία μαχών της οικονομίας».

Σύμφωνα με το γερμανικό think tank The Mercator Institute for China Studies, «η Κίνα θέλει μακροπρόθεσμα να αναλάβει τον έλεγχο των πλέον κερδοφόρων τμημάτων της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και των δικτύων παραγωγής». Αν πετύχει, το σχέδιο θα αποτελέσει θεμελιώδη αλλαγή για μια οικονομία που απέκτησε ισχύ αντιγράφοντας προϊόντα και πλέον θα αποτελεί μια οικονομία που θέτει τα πρότυπα. Η ανάγκη της Κίνας να προοδεύσει στον τομέα της τεχνολογίας καθίσταται ακόμα πιο έντονη από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και από την ανησυχία πως δεν εξελίσσεται κατ’ ευχήν η μεταστροφή της οικονομίας από τις επενδύσεις στην κατανάλωση. Η τεχνολογική εξάρτηση από το εξωτερικό κατέστη ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από την εκλογή του κ. Τραμπ και την υιοθέτηση ρητορικής περί οικονομικού προστατευτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή