Τσακ Μπέρι, ο αληθινός βασιλιάς του ροκ εν ρολ

Τσακ Μπέρι, ο αληθινός βασιλιάς του ροκ εν ρολ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν εκείνος που, παρέα με την κιθάρα του, έδωσε σχήμα στο ροκ εν ρολ και στα μεγάλα πάρτι, κιθαρωδώντας για τα αυτοκίνητα, τα κορίτσια και τη ζωή, την οποία δεν έλεγε να σταματήσει να αποθεώνει με τον τρόπο των μεγάλων καλλιτεχνών: λοξά και ειρωνικά. Ο Τσακ Μπέρι πέθανε το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 90 ετών. Ηταν ο μουσικός που άγγιξε με τα μαγικά χέρια του τις νότες και έδωσε νέο ρου την ιστορία της μουσικής. Ποιος δεν χόρεψε με το «Maybellene», το «Brown eyed handsome man», το «Roll over Beethoven» και το «Johnny B. Goode»;

Ο Τσακ Μπέρι ήταν πρωτοπόρος της μουσικής έκφρασης των νέων: γνώριζε ποια νέα ανάγκη θα δημιουργηθεί στη μουσική και στον τρόπο ζωής εν γένει, και την πρόσφερε στο κοινό, είτε εκείνο ήταν εφηβικό είτε μεγαλύτερο σε ηλικία. Γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου του 1926, σε μεσοαστική γειτονιά του Σεν Λούις, μεγάλωσε με το Ευαγγέλιο, τα γκόσπελ, τα μπλουζ και την κάντρι. Δεν ήταν ήσυχος ως νέος: παρέμεινε σε αναμορφωτήριο για τρία χρόνια, έχοντας συμμετάσχει σε ένοπλες ληστείες και κλοπές αυτοκινήτων. Αργότερα εργάστηκε για κάποιο διάστημα σε κουρείο, ενώ το 1948 παντρεύτηκε την Τεμέτα Σαγκς, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Η μουσική για εκείνον ξεκινάει στις αρχές του ’50, όταν εντάχθηκε στο Sir John’s Trio, του πιανίστα Τζόνι Τζόνσον, δίνοντας στην μπάντα εντελώς νέα τροπή. Με τη γνώριμη αδημονία του, το 1955 ταξιδεύει στο Σικάγο για να συναντήσει το είδωλό του, Μάντι Γουότερς, και να του εκφράσει την επιθυμία του να ηχογραφήσει. Εκείνος τον παραπέμπει στην Chess Records, της οποίας το αφεντικό ήταν εξοικειωμένο με τις «δυνατότητες του Μπέρι».

Εως το 1958, ο Τσακ Μπέρι ήταν ήδη στα ουράνια, συνεχίζοντας τη μεγάλη καριέρα του μέχρι και τη δεκαετία του ’80, οπότε και «χρίστηκε» κλασικός της ροκ. Το 1984, μάλιστα, έλαβε βραβείο Γκράμι για τη συνολική προσφορά του, ενώ το 1986 κατέλαβε θέση στο Rock and Roll Hall of Fame. Την ίδια χρονιά, για τον εορτασμό των 60 του χρόνων, ο Τέιλορ Χάκφορντ γύρισε ντοκιμαντέρ μία επετειακή συναυλία που διοργάνωσαν, μεταξύ άλλων, οι Κιθ Ρίτσαρντς, Ερικ Κλάπτον και Ετα Τζέιμς. Ο Τσακ Μπέρι είχε ήδη «φυλακιστεί» στις καρδιές εκατομμυρίων νέων, που ήθελαν διακαώς να μάθουν πώς είναι να ζεις τη στιγμή…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή