«Σίκουελ» Μποκόρου στο Μπενάκη

«Σίκουελ» Μποκόρου στο Μπενάκη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για όσους δεν κατάφεραν να δουν την επιτυχημένη αναδρομική έκθεση του Χρήστου Μποκόρου, αλλά και για τους πολύ περισσότερους που πρόλαβαν να τη δουν, το Μουσείο Μπενάκη ετοιμάζει ένα εξίσου ενδιαφέρον… σίκουελ στον πρώτο όροφο του κτιρίου της οδού Πειραιώς. Με τίτλο «Νόστος Αδήλων» (μετά τις «Οψεις Αδήλων» της αναδρομικής) η νέα έκθεση υποδηλώνει την επιστροφή στο παρελθόν, γιατί το κυνήγι του μέλλοντος είναι, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, μια πλάνη. Ταυτόχρονα, συνιστά και μια επιστροφή στα «Στοιχειώδη», αφού το σημαντικό σύνολο έργων βρίσκεται πάλι στον αρχικό του χώρο μετά την παρουσίασή του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας.

Τα «Στοιχειώδη» πλαισιώνονται από μία επιλογή έργων που κατά κάποιο τρόπο οδήγησαν σε αυτά. Εκτίθενται, επίσης, για πρώτη φορά ορισμένα από τα έργα που φιλοτέχνησε ο Χρήστος Μποκόρος ειδικά για το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και ανήκουν στη συλλογή της εταιρείας. Αναμμένα κεριά ζωγραφισμένα πάνω σε ξύλο, πολύχρωμα αγριολούλουδα και ελαιόδεντρα, διπλωμένα σεντόνια και ποτήρια με νερό, ένα μοναχικό αβγό, η φωτεινή λεπτή «φλούδα» της νέας σελήνης και άλλες «τετριμμένες» εικόνες της καθημερινότητας, που μεταμορφώνονται ιδωμένες μέσα από τη ματιά ενός σπουδαίου ζωγράφου.

Τον επισκέπτη υποδέχονται τα πορτρέτα των δύο γιων του εικαστικού, «δουλεμένα» πάνω σε φωτογραφίες. «Η φωτογραφία είναι πολύ σπουδαίο εργαλείο», υπογραμμίζει. Αλλωστε, «ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας». Τυλιγμένο με μια πετσέτα, το σοβαρό μεγαλύτερο αγόρι παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό άγαλμα. Ο μικρός, με ένα στεφάνι στα μαλλιά και πλαισιωμένος από την περίτεχνη κορνίζα, την οποία κατασκεύασε ο ο καλλιτέχνης τροποποιώντας μια παλιά πόρτα από ξύλο καρυδιάς, θυμίζει «Καραβάτζο, αλλά με περισσότερο φως», αναφέρει ο ίδιος.

Η έκθεση «Νόστος Αδήλων» του Χρήστου Μποκόρου εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Μαρτίου, και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου. Η πρώτη ξενάγηση από τον καλλιτέχνη έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 12.30 μ.μ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ωράριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) διαμορφώνεται ως εξής: Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή έως Κυριακή 11 π.μ. έως 9 μ.μ., Πέμπτη 11 π.μ. με 11 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή