G20 και η ατζέντα Τραμπ για το εμπόριο

G20 και η ατζέντα Τραμπ για το εμπόριο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχοι για την πρώτη επαφή με την αμφιλεγόμενη ατζέντα του προέδρου Τραμπ για την εμπορική πολιτική, οι υπουργοί Οικονομικών του G20 εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι όταν διαπίστωσαν πως ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ήταν ευγενικός και –γενικότερα– όπως θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο με παρελθόν στις επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, έκαναν πίσω και αποδέχθηκαν την απαίτηση των ΗΠΑ να αφαιρεθεί από τα συμπεράσματα της συνόδου η αναφορά πως οι του G20 θα καταπολεμήσουν κάθε μορφή οικονομικού προστατευτισμού αλλά και η αναφορά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από μέλη του G20, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών το περασμένο Σάββατο στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας, πολλοί υπουργοί επέλεξαν να μην προκαλέσουν τον κ. Στίβεν Μνούτσιν στο θέμα του οικονομικού προστατευτισμού. Αντιθέτως, επέλεξαν να δώσουν χρονικό περιθώριο στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και στη νέα αμερικανική κυβέρνηση ώστε να επεξεργαστούν καλύτερα τις απόψεις τους για το εμπόριο, με την ελπίδα πως θα υιοθετήσουν πιο μετριοπαθείς θέσεις μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια ακριβώς πολιτική θα εφαρμόσει ώστε να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του νέου προέδρου περί μείωσης του ελλείμματος του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου και περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης. Η Ουάσιγκτον εξετάζει μέτρα όπως πιο επιθετική στάση κατά χωρών που εφαρμόζουν πολιτική (σ.σ.: επιδοτήσεις) που οδηγεί σε τεχνητά χαμηλές τιμές αγαθών και προϊόντων, επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών (NAFTA) και επιβολή δασμών στις εισαγωγές. «Εχουμε μια νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, η οποία δεν έχει ακόμη καθορίσει επακριβώς το αφήγημά της, ειδικότερα όσον αφορά όσα ελέχθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά μέχρι να βρεθεί ένας κοινός τόπος», δήλωσε ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Ασο, ο οποίος είχε συγκρουστεί πέρυσι με τον κ. Τζακ Λιου, προκάτοχο του κ. Μνούτσιν, για τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την κατάρτιση του Αμερικανού υπουργού σε θέματα οικονομίας και χρηματοπιστωτικών αγορών. Κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΟΙΚ, ο κ. Μνούτσιν πήρε τον λόγο μόνο μία φορά και ανέγνωσε μία δήλωση, ενώ οι ομόλογοί του από την Κίνα και τη Γαλλία επιχειρηματολογούσαν παθιασμένα υπέρ της διατήρησης της υπόσχεσης για καταπολέμηση του οικονομικού προστατευτισμού.

Ενώ ο κ. Μνούτσιν ασχολείτο περισσότερο με το να κάνει καλή πρώτη εντύπωση στους ομολόγους του, οι υφιστάμενοί του επέμεναν στο παρασκήνιο πως πλέον οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδεχθούν κοινή δήλωση συμπερασμάτων που να περιλαμβάνει τη φράση «να αντισταθούμε σε κάθε μορφή προστατευτισμού». Τελικά, αυτή η φράση αντικαταστάθηκε υπό τη σαφώς λιγότερο ισχυρή υπόσχεση οι του G20 να «ενισχύσουν τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μνούτσιν πριν από τη σύνοδο του G-20, δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία επί του τι συνιστά οικονομικό προστατευτισμό. Ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί πως ο κ. Μνούτσιν δεν είχε την εξουσία να διαπραγματευτεί την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μνούτσιν είπε πως γνωρίζει τι επιζητεί ο πρόεδρος Τραμπ σε θέματα εμπορικής πολιτικής και πως αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Μπάντεν Μπάντεν. «Θα ήταν προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να εγκαθιδρύσουν ισχυρή διμερή σχέση με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, αντί να αμφισβητούν την εξουσία του», σχολίασε ο κ. Ντομένικο Λομπάρντι, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και μέλος του καναδικού thin tank «Centre for International Governance Innovation». «Η εναλλακτική λύση θα ήταν να διαπραγματεύονται απευθείας με τον κ. Τραμπ, κάτι που θα ήταν χειρότερο», πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή