Αποκλείει κατάργηση τουρκικής βίζας η Κομισιόν – προειδοποιεί για διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Αποκλείει κατάργηση τουρκικής βίζας η Κομισιόν – προειδοποιεί για διακοπή ενταξιακών διαπραγματεύσεων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και «μη ρεαλιστικό» γίνεται το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. Η Τουρκία απομακρύνεται «εδώ και καιρό, όλο και περισσότερο από την Ε.Ε.», προσθέτει ο αυστριακός επίτροπος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαβουλεύσεων για μια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Ο Γιοχάνες Χαν απέκλεισε και την κατάργηση της έκδοσης βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε.. «Όσο η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει βασικά κριτήρια, όπως είναι η προσαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που χρησιμοποιείται για τις διώξεις αντιπολίτευσης και επικριτών, δεν είναι δυνατή η κατάργηση της βίζας», υπογράμμισε ο αυστριακός επίτροπος στην γερμανική εφημερίδα.

Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία για να δώσει ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ο Γιοαχάνες Χαν απάντησε ότι θα πρέπει κατ΄ αρχήν να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης: «Όλοι όσοι έχουν συλληφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη δικαστική διαδικασία, καθώς και τη δυνατότητα υπεράσπισης ή άσκησης έφεσης. Αυτό ισχύει αυτονόητα και για δημοσιογράφους, όπως ο Ντενίζ Γιουτζέλ. Ζητούμενο είναι επίσης η τουρκική ηγεσία να πάρει αποστάσεις από τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με χώρες-μέλη της Ε.Ε. όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά μετά την απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων τούρκων πολιτικών υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης ενόψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στις 16 Απριλίου.

Μόλις πριν από μια περίπου εβδομάδα τόσο η εντεταλμένη της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά μετά τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ολλανδίας και της Γερμανίας, στις οποίες ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «φασιστικές μεθόδους». Σε κοινή τους ανακοίνωση Μογκερίνι και Χαν απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να αποφεύγει υπερβολικές ανακοινώσεις και πράξεις που οξύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προεδοποίηδε το πρωί σε ομιλία του πως μια εντελώς διαφορετική Τουρκία στις σχέσεις με Ε.Ε. θα γεννηθεί μετά το δημοψήφισμα.

«Θα συζητήσουμε τις σχέσεις με την Ευρώπη μετά τις 16 Απριλίου και θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο. Μια πολύ διαφορετική Τουρκία στις σχέσεις με την Ε.Ε. θα γεννηθεί μετά το δημοψήφισμα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή