Η Ελλάδα ως παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός

Η Ελλάδα ως παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξήχθη από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, ο κ. Χάρης Δασκαλάκης, διοικητικός διευθυντής του BCA College, επισήμανε την ανάγκη η ιδιωτική εκπαίδευση να γίνει καταλύτης  στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας,. Μέσα από την εμπειρία του στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Δασκαλάκης, πρότεινε τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα μπορούσε να κινηθεί η χώρα ώστε να επωφεληθεί από τον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ελλάδα ως παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός, είναι η πρώτη από τις τρεις θέσεις που παρουσίασε ο διευθυντής του BCA φέρνοντας μάλιστα, την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της προέρχεται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους Έλληνες φοιτητές που όλο και περισσότερο επιλέγουν τα κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους καθώς σε αντίθεση με τα ελληνικά, είναι αναγνωρισμένα από την Ε.Ε. ενώ έγινε λόγος και για την περίοπτη θέση την οποία κατέχουν τα βρετανικά ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθιστώντας τη Βρετανία έναν από τους πρώτους προορισμούς στην εκπαίδευση.

Η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, με έμφαση στη δημιουργία και στην κατανόηση της σημασίας της μάθησης από τους νέους, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα τα οποία πρέπει να κάνει η χώρα τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όπως είπε και ο κ. Δασκαλάκης, βρίσκεται εγκλωβισμένος στην νομική υποχρέωση να ακολουθεί το ελληνικό σύστημα. Μια σύγχρονη προσέγγιση του εκπαιδευτικού συστήματος που θα εναρμονίζεται με τις τεχνολογικές εξελίξεις  είναι αναγκαία, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διευθυντή του BCA College στους Δελφούς, επισημάνθηκε η ανάγκη να συνδεθούν οι σπουδές με την αγορά εργασίας. Με την ανεργία νέων να ξεπερνά το 40%,  και την οικονομία της Ελλάδας να βασίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία, ο κ. Δασκαλάκης επισήμανε ως απαραίτητη τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων που θα εξειδικεύονται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτούς του τομείς, καθώς όπως είπε τα ποσοστά της ανεργίας τόσο στους εργαζόμενους στη ναυτιλία όσο και στον τουρισμό είναι αρκετά χαμηλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή