ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φάβα ζαφοριαστή

ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Φάβα, Όσπρια, Συνταγές, Σαφράν, Ορεκτικά, Αλκοόλ

Φτιάχνουμε ένα λαδολέμονο με σαφράν και περιχύνουμε με τη σαλτσούλα αυτή μια φάβα εμπλουτισμένη με κρεμμυδάκια στιφάδο.

Προετοιμασία: 15΄ Μαγείρεμα: 60΄

Υλικά (για 4 άτομα)

Για τη φάβα
  • 1 ½ φλιτζ. τσαγιού φάβα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Για το στιφάδο

  • 300 γρ. κοκκάρια (περίπου 20 τεμάχια)
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού γλυκό κρασί (κατά προτίμηση μαυροδάφνη)
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας
  • 1 γαρίφαλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού χυμός από λεμόνι
  • 4 στήμονες σαφράν διαλυμένοι σε 1 κουτ. σούπας ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού


Διαδικασία

Φάβα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.

Οταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το κρεμμύδι ολόκληρο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να χυλώσει η φάβα και να απορροφήσει όλο το νερό.

Στιφάδο: Εν τω μεταξύ, καθαρίζουμε τα κοκκάρια, τα ρίχνουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κόκκινο κρασί, γλυκό κρασί, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο και το φύλλο δάφνης), μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Λαδολέμονο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, βάζουμε τη σάλτσα σε βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Φαγητό: Οταν η φάβα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε, όσο είναι ακόμα ζεστή, αρκετό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το λαδολέμονο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει σαν πουρές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Ρίχνουμε στο κέντρο της πιατέλας τα κοκκάρια με τη σάλτσα τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδολέμονο και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ