Η Ιβάνκα Τραμπ αποκτά γραφείο στον Λευκό Οίκο

Η Ιβάνκα Τραμπ αποκτά γραφείο στον Λευκό Οίκο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στρεφόμενος εναντίον της Χίλαρι Κλίντον στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλάμβανε τακτικά ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να εκλέξουν στον Λευκό Οίκο μια υποψήφια που αποτελεί αντικείμενο έρευνας του FBI. Οταν, τη Δευτέρα, ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόουμι ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα με αντικείμενο τους συνεργάτες του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε διαστρεβλώνοντας την κατάθεση του Κόουμι πριν καν αυτή τελειώσει.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τους δύο αξιωματούχους που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, τον παραιτηθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στρατηγό Φλιν και τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορντ.

Το θέαμα ενός προέδρου που σχολιάζει στο Twitter την κατάθεση του αρχηγού της αστυνομίας και γερουσιαστών που διακόπτουν τις ερωτήσεις για να διαβάσουν τα tweets, τα οποία ο αρχηγός του FBI εν συνεχεία διαψεύδει, θεωρήθηκε μια νέα σελίδα στον ευτελισμό των αμερικανικών θεσμών.

Η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως ο Κόουμι τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, ένδεκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, ο Κόουμι ανακοίνωσε ότι το FBI ερευνά την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, χωρίς να αναφέρει την παράλληλη έρευνα για την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς από γερουσιαστή της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών πώς εξηγείται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση, ο Κόουμι απάντησε: «Λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της έρευνας».

Το Obamacare

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την εβδομάδα ασχολούμενος εκτενώς με την κατάθεση Κόουμι, συνεχιζόταν η μάχη στο Κογκρέσο για το νομοσχέδιο-σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας, το οποίο αφορά την κατάργηση της ασφάλισης Obamacare. Ως χθες, οι αντιρρήσεις στο Κογκρέσο παρέμεναν, θέτοντας εν αμφιβόλω το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε 45λεπτη αυστηρή προειδοποίηση στους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που διαφωνούν με το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας τους ότι θα χάσουν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Παράλληλα, συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου του δικαστή Νιλς Γκόρσατς, τον οποίο επέλεξε ο Τραμπ για να καλύψει την κενή θέση στο ανώτατο δικαστήριο. Η σύνθεση του ανωτάτου δικαστηρίου επηρεάζει την έκβαση πολλών πολιτικών μαχών στις ΗΠΑ, από τη χάραξη των εκλογικών περιφερειών, ώστε να ευνοείται το ένα ή το άλλο κόμμα, ώς τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του Τραμπ, οι οποίες αναμένεται να κριθούν από όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης. «Δεν θα δώσουμε τυπική έγκριση σε έναν υποψήφιο που επελέγη από ακραίες ομάδες ειδικών συμφερόντων και διορίστηκε από έναν πρόεδρο που έχασε τη λαϊκή ψήφο κατά σχεδόν 3 εκατ. ψήφους», είπε για τον Γκόρσατς ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι η κόρη του προέδρου Ιβάνκα Τραμπ θα αποκτήσει γραφείο στη Δυτική Πτέρυγα, ώστε να εκτελεί τα άτυπα καθήκοντά της ως άμισθης συμβούλου. Η 35χρονη Ιβάνκα ασκεί σημαντική επιρροή στον Τραμπ, ενώ ο ρόλος που της έχει ανατεθεί έγινε σαφής για μία ακόμη φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν κάθισε δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ κατά την επίσκεψη της τελευταίας στον Λευκό Οίκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή