«Νικητής» βγήκε ο Μακρόν στο πρώτο debate

«Νικητής» βγήκε ο Μακρόν στο πρώτο debate

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που διοργανώθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο TF1. Παρά την απειρία του, ο 39χρονος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν δεν υστέρησε της Μαρίν Λεπέν σε ένα πεδίο που θεωρείτο προνομιακό για την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, γεγονός που πιστεύεται ότι θα θωρακίσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα.

Τουλάχιστον δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων ρώτησαν τους τηλεθεατές ποιον υποψήφιο βρήκαν περισσότερο πειστικό στην πρώτη τηλεμαχία. Και στις δύο, ο Μακρόν έρχεται πρώτος, ακολουθούμενος από τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ ακολουθούν στα ίδια περίπου ποσοστά η Μαρίν Λεπέν και ο Κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν, με τελευταίο τον Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν. Η πρώτη δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου, που πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της μετά την τηλεμαχία, δεν καταγράφει αισθητές μετατοπίσεις: η Μαρίν Λεπέν προηγείται με 27% έναντι του 24% του Μακρόν, αλλά χάνει κατά κράτος στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο.

Στην αναμέτρηση, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα είναι πρόεδρος μιας «εθνικά κυρίαρχης» Γαλλίας και όχι «αντικαγκελάριος της κ. Μέρκελ», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν της καταλόγισε ότι «διχάζει την κοινωνία» και ότι με τα αντιμουσουλμανικά της κηρύγματα «μετατρέπει εκατομμύρια ανθρώπους σε εχθρούς της Δημοκρατίας». Ο Φρανσουά Φιγιόν προσπάθησε να αφήσει πίσω του τα σκάνδαλα, με την παραδοχή ότι «όλοι κάνουμε λάθη», αλλά ματαίως: χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές έρευνες για τις αργομισθίες της συζύγου του διευρύνθηκαν ώστε να περιλάβουν τις υποψίες πλαστογράφησης εγγράφων και απάτης.

Παραίτηση υπουργού

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Λερού αναγκάστηκε να παραιτηθεί χθες το βράδυ, καθώς, λίγες ώρες νωρίτερα, η γαλλική Δικαιοσύνη είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα εναντίον του. Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι καταγγελίες του Τύπου ότι ο Λερού απασχόλησε τις δύο κόρες του σε μαθητική ηλικία ως κοινοβουλευτικές βοηθούς του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή