Αύξηση προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο

Αύξηση προσφυγικών ροών στη Μεσόγειο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 6.000 μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν από τη Βόρειο Αφρική στην Ιταλία σώθηκαν τις τελευταίες μέρες, καθώς αυξάνονται οι αριθμοί εκείνων που επιλέγουν τη μεταναστευτική οδό της Μεσογείου, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών αυτής της εποχής, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Τα μεταναστευτικά ρεύματα που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρώπη από θαλάσσης, αποτελούμενα κυρίως από υποσαχάριους Αφρικανούς, σήμερα περνούν κατά κανόνα από τη Λιβύη στην Ιταλία, καθώς η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό το βασικό πέρασμα για τη Γηραιά Ηπειρο.

«Δεν έχει ακόμη τελειώσει ο Μάρτιος και είμαστε ήδη αντιμέτωποι με ένα κύμα αφίξεων που ξεπερνά οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα στη Μεσόγειο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζοέλ Μίλμαν, τονίζοντας ότι, παρότι είναι τυπικό να μεγαλώνουν τα ρεύματα αυτή την εποχή του χρόνου, «δεν είναι τυπικό οι αριθμοί και οι θάνατοι να είναι τόσο υψηλοί από τόσο νωρίς». Ο Μίλμαν ανέφερε πως περίπου 500 μετανάστες πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους φέτος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 22 θάνατοι που μόλις ανέφερε η λιβυκή ακτοφυλακή, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τους 159 θανάτους της περασμένης χρονιάς. Τη Δευτέρα, Ιταλοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να στείλουν υλική και οικονομική βοήθεια στη Λιβύη, ώστε να συμβάλουν στην καταπολέμηση των διακινητών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα, ενισχυόμενοι από το κενό εξουσίας που άφησε η πτώση του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή