Τα ονόματα παραληπτών πρόδωσαν τα τρομο-δέματα

Τα ονόματα παραληπτών πρόδωσαν τα τρομο-δέματα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο Σάββατο, δύο και πλέον 24ωρα μετά την αποστολή των πρώτων «δεμάτων-βομβών», στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι ταχυδρομήθηκαν τα οκτώ επιπλέον «τρομοδέματα» που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από αστυνομικούς και υπαλλήλους των ΕΛΤΑ στο κέντρο διαλογής, στο Κρυονέρι.

Οπως και στην περίπτωση των δύο πρώτων παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων, οι αποστολείς τοποθέτησαν τα δέματα σε ταχυδρομικά κουτιά στην Αττική (και όχι σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ) για να αποφύγουν το ενδεχόμενο καταγραφής τους από κάμερες ασφαλείας. Τα τρομο-πακέτα εντοπίστηκαν πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο των Σπάτων (όπου θα περνούσαν από έλεγχο), όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα. «Μπορέσαμε να τα εντοπίσουμε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την εικόνα των δεμάτων, τα ονόματα των αποστολέων και των παραληπτών», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός με γνώση της πορείας των ερευνών.

Οπως έγινε χθες γνωστό, ανάμεσα στους παραλήπτες των οκτώ δεμάτων ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), καθώς επίσης και οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch. Ως αποστολείς των δεμάτων εμφανίζονταν Ελληνες οικονομολόγοι, καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων ανάμεσα στους οποίους και ο Γκίκας Χαρδούβελης, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οκτώ δεμάτων (συνδεσμολογία, εκρηκτική ύλη κ.ο.κ.) ήταν όμοια μεταξύ τους και αντίστοιχα των πρώτων δύο, που κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους. Περιείχαν δηλαδή ποσότητα πυρίτιδας 30 περίπου γραμμαρίων, που όπως αποδείχθηκε δεν εντοπίζεται από τα ειδικά μηχανήματα ελέγχου που λειτουργούν στα ΕΛΤΑ στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ερμηνεύοντας την τακτική που ακολούθησαν οι αποστολείς των «δεμάτων-βομβών» (την ευθύνη για το πρώτο τουλάχιστον από αυτά ανέλαβε με κείμενο στο Διαδίκτυο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), αρμόδιοι αστυνομικοί σχολίασαν τα ακόλουθα: «Τα δύο πρώτα δέματα αποτέλεσαν τους “πιλότους” της τρομο-καμπάνιας και είχαν ως αποστολείς και παραλήπτες κορυφαία πρόσωπα της ευρωπαϊκής και ελληνικής δημόσιας ζωής. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ακολούθησαν νέες αποστολές προς αξιωματούχους με μικρότερο επικοινωνιακό βάρος, πιθανότατα με την προσδοκία τα “δέματα-βόμβες” να περάσουν απαρατήρητα».

Σε επιφυλακή

Με δεδομένο ότι το τελικό κείμενο ανάληψης ευθύνης δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποστολές παγιδευμένων με εκρηκτικά επιστολών προς «στόχους» στο εσωτερικό της χώρας. Για τον λόγο αυτό, οι έλεγχοι της αλληλογραφίας στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ συνεχίζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή