Προστασία εγκεφάλου με δηλητήριο αράχνης

Προστασία εγκεφάλου με δηλητήριο αράχνης

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Το δηλητήριο μιας θανατηφόρας αράχνης μπορεί να περιορίσει τη ζημιά στον εγκέφαλο έπειτα από εγκεφαλικό. Μια ουσία που περιέχεται στον δηλητηριώδη ιστό μιας αράχνης, η οποία είναι από τις πλέον θανατηφόρες στον κόσμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο από τις βλάβες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κουίνσλαντ και Μόνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γκλεν Κινγκ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοεπιστήμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακάλυψαν τυχαία την ουσία καθώς ανέλυαν το DNA του δηλητηρίου. Η εν λόγω ουσία –η πρωτεΐνη Hi1a– προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα ακόμη κι αν εισαχθεί αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό, όπως έδειξαν τα πειράματα σε αρουραίους. Η χορήγηση της ουσίας δύο ώρες μετά το εγκεφαλικό περιόρισε τις ζημίες στον εγκέφαλο κατά 80%. Οταν η χορήγηση έγινε οκτώ ώρες μετά, η μείωση της εγκεφαλικής βλάβης ήταν της τάξης του 65%. «Πιστεύουμε ότι για πρώτη φορά βρήκαμε έναν τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της εγκεφαλικής βλάβης ύστερα από ένα εγκεφαλικό», δήλωσε ο Κινγκ. Το δηλητήριο της εν λόγω αυστραλιανής αράχνης (Hadronyche ifensa ή Darling Downs) μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε 15 λεπτά, όμως η ουσία Hi1a είναι αβλαβής και θα μπορούσε μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των εγκεφαλικών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή