Κατάσχεση δύο πλωτών δεξαμενών του Σκαραμαγκά από το Δημόσιο

Κατάσχεση δύο πλωτών δεξαμενών του Σκαραμαγκά από το Δημόσιο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάσχεσητων δύο εκ των τριών πλωτών δεξαμενών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία – ΕΝΑΕ) προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, σε μία ακόμα κίνηση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη μέτοχο των ΕΝΑΕ, Privinvest. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού επί του σχεδίου της για καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και διαγραφής των χρεών της. Αλλά η επιτροπή έχει σύμφωνα με πληροφορίες επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το θέμα μετά τη δημοσίευση της απόφασης της διεθνούς διαιτησίας (Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-ICC) στην οποία έχει προσφύγει η Privinvest, αξιώνοντας ένα δισεκατομμύριο από το Δημόσιο για αθέτηση υποχρεώσεών του. Η απόφαση αυτή του ICC αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Κατά ένα σενάριο λοιπόν, που αντιμετωπίζεται όμως από πολλούς σα να συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες, μπορεί να υπάρξει λύση διά του συμψηφισμού των εκατέρωθεν απαιτήσεων. Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ένα χρόνο μετά την επιστολή της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τη διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την οποία η κυβέρνηση ζήτησε την ανάκτηση ποσού της τάξεως των 320 εκατ. ευρώ που έχει χαρακτηρίσει ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2008. Η εν λόγω αξίωση, που εάν συνυπολογιστούν τόκοι και άλλες επιβαρύνσεις υπολογίζεται σήμερα στα 566 εκατ., ήταν η αιτία για την οποία υιοθετήθηκε η λεγόμενη «λύση Βενιζέλου».

Οσον αφορά την κατάσχεση των δεξαμενών, κύκλοι της αγοράς, που δεν σχετίζονται ούτε με την Privinvest ούτε με άλλα ελληνικά ναυπηγικά συμφέροντα, σημειώνουν στην «Κ» πως «η απέγδυση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον εξοπλισμό του απομειώνει τη δυνητική τους αξία αλλά και τη συνολική ελκυστικότητά τους έναντι δυνητικών επενδυτών στην περίπτωση που τα ΕΝΑΕ απαλλάσσονταν απο τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς που τα βαρύνουν και προσφέρονταν προς πώληση με διεθνή διαγωνισμό». Οι δεξαμενές που κατασχέθηκαν είναι η 1 και η 3, 72.000 τόνων και 36 τόνων αντίστοιχα, τις οποίες φέρονται να είχαν ενδιαφερθεί προ ετών, επί ιδιοκτησίας Thyssen Krupp να αγοράσουν τουρκικά συμφέροντα. Καλά πληροφορημένες πηγές διαψεύδουν επίσης κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον της Cosco για τις δύο αυτές δεξαμενές, θυμίζοντας ότι τον Αύγουστο αναμένεται να φέρει νεότευκτη και μεγαλύτερη από αυτές δεξαμενή στον ΟΛΠ.

Η κατάσχεση έγινε το πρωί της Τετάρτης με μάλλον επεισοδιακό τρόπο, καθώς οι τέσσερις κυρίες του υπουργείου Οικονομικών που εμφανίστηκαν στους χώρους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αρχικά εισήλθαν στο στρατιωτικό τμήμα των εγκαταστάσεων που προστατεύεται από κατασχέσεις με νόμο, προς μεγάλη έκπληξη των εργαζομένων. Τελικά οδηγήθηκαν στη νομική υπηρεσία της εταιρείας όπου και εκτέλεσαν την σχετική πράξη κατάσχεσης. Οι δύο δεξαμενές, η μία ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους, χρήζουν συντήρησης αλλά φέρονται να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση, αν και όχι στην πλήρη δυναμικότητά τους. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτείνονται σε χώρο 832 στρεμμάτων με 65.000 τετραγωνικά στεγασμένους χώρους. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων (η δεξαμενή των 500 χιλιάδων τόνων είναι η μεγαλύτερη του είδους στην Μεσόγειο), κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72.000, 60.000 και 36.000 τόνων). Οι δύο από τις τελευταίες είναι αυτές που κατασχέθηκαν αλλά, αυτονόητα, πρόκειται για νομική πράξη και όχι απομάκρυνσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή