Η Δανία ήταν πνιγμένη στα χρέη, όπως η Ελλάδα, αλλά ανέκαμψε απολύτως

Η Δανία ήταν πνιγμένη στα χρέη, όπως η Ελλάδα, αλλά ανέκαμψε απολύτως

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύτιμα διδάγματα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από τη Δανία. Η σκανδιναβική χώρα κατάφερε να αποπληρώσει όλο το εξωτερικό χρέος της, απελευθερώνοντας την οικονομία της από κάθε υποχρέωση απέναντι στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, αυτήν την εβδομάδα η Δανία αποπλήρωσε ομόλογο 1,5 δισ. δολαρίων, μηδενίζοντας τον «λογαριασμό» της σε ξένο νόμισμα, πρώτη φορά ύστερα από 183 ολόκληρα χρόνια.

Πριν από σαράντα χρόνια, η υποτίμηση και η παράλυση της δανικής οικονομίας ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά μιας βυθισμένης στην ύφεση και τη δυστυχία χώρας. «Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Δανία βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με την οικονομία της να είναι εγκλωβισμένη σε βαθιά κρίση», σχολιάζει ο Νάερβινγκ Πέντερσεν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Danske Bank, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Σήμερα, η Δανία είναι μία από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες, έχοντας πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και εύρωστα δημοσιονομικά μεγέθη», συμπληρώνει ο Νάερβινγκ Πέντερσεν. «Αν και πλέον δεν καταφεύγουμε στις διεθνείς αγορές για να δανειστούμε, έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές», σχολιάζει ο Λαρς Μέιλαντ Νίλσεν, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης δημόσιου χρέους της Δανίας. Το χρέος σε εγχώριο νόμισμα ανέρχεται σε 600 δισ. κορώνες, το 40% του οποίου είναι σε ξένα χαρτοφυλάκια.

Από τον 19ο αιώνα, η Δανία δανειζόταν από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει από τους πολέμους της εναντίον της Γερμανίας μέχρι την κατασκευή των σιδηροδρόμων της. Οι δαπάνες αυξήθηκαν τόσο απότομα στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980, που η Δανία αναγκάστηκε να υποτιμήσει το νόμισμά της για να εξισορροπήσει την οικονομία. Χρειάστηκε να υιοθετηθεί καθεστώς σταθερής ισοτιμίας και να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξελιχθεί σε χώρα-προπύργιο οικονομικής σταθερότητας. (Στις μεταρρυθμίσεις συμπεριελήφθη η «θεραπεία της πατάτας», όπου επιβλήθηκαν αυστηρά κριτήρια στην καταναλωτική πίστη, καθιστώντας ακριβότερες τις πιστώσεις.)

Συν τοις άλλοις, ήταν υπέρ της σύνδεσης της κορώνας με το ευρώ. Το χρέος της βαθμολογείται με τριπλό Α, που είναι η ανώτερη επενδυτική βαθμίδα. Ως εκ τούτου, η Δανία δεν είναι αναγκασμένη να εκδώσει χρέος σε δολάρια ή ευρώ, χάρις στα άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα της. Στις 467 δισ. κορώνες τα αποθέματα είναι υπερδιπλάσια συγκριτικά με μία δεκαετία πριν.

Η Δανία είναι θύμα της επιτυχίας της, διότι έχει καθιερωθεί ως επενδυτικό καταφύγιο, με την κεντρική τράπεζά της να λαμβάνει μέτρα για να διατηρήσει την ισοτιμία της κορώνας λίγο έως πολύ στα 7,46 έναντι του ευρώ, θυσιάζοντας μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Προτεραιότητα των επενδυτών στο τρέχον διεθνές περιβάλλον είναι να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους, αναζητώντας πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα, με αποτέλεσμα να μην αποθαρρύνονται από την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Δανίας.

Πολιτικά γεγονότα που θέτουν εν αμφιβόλω την τρέχουσα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία, όπως η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η στροφή των ΗΠΑ προς τον προστατευτισμό, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, ωθούν τους επενδυτές σε χώρες όπου βασιλεύει η οικονομική σταθερότητα. Η Nordea Bank εκτιμά ότι η πολιτική ένταση που επικρατεί σήμερα στη Γαλλία, λόγω των προσεχών προεδρικών εκλογών, μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Τον Ιανουάριο του 2017, η κεντρική τράπεζα της Δανίας πούλησε 106,5 δισ. κορώνες ή 14,3 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τη σύνδεση του νομίσματός της με το ευρώ. Τότε είχε ανακοινώσει ότι υπάρχει ατελείωτη προσφορά σε εγχώριο νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή