Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί ο Ντάισελμπλουμ – Τι αναφέρει ο εκπρόσωπός του

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί ο Ντάισελμπλουμ – Τι αναφέρει ο εκπρόσωπός του

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του που προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων έδωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένη χώρα ή ομάδα χωρών όταν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενος σε χώρες του Νότου ότι «Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια».

Ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν πιστά τους δημοσιονομικούς κανόνες, κάτι που είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ξεκαθάρισε τέλος ότι οι δηλώσεις αυτές αφορούν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες η αλληλεγγύη συνάδει με υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δέχθηκε χθες έντονη κριτική από ευρωβουλευτές διότι αρνήθηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του.

Πολλοί από αυτούς χαρακτήρισαν «προσβλητικά» και «άξεστα» τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ. O Ισπανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γκάμπριελ Μάτο δήλωσε πως τα σχόλια του κ. Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτα» και συνιστούν «προσβολή» προς τα κράτη–μέλη του Νότου, υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ερνεστ Ούρτασουν χαρακτήρισε «ατυχή» τα σχόλια Ντάισελμπλουμ και τον ρώτησε αν «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψηφίου για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν θα απολογηθεί» και ότι θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την άποψη πως η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη–μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος.

Πάντως σήμερα ο Ματέο Ρέντσι κάλεσε τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί λέγοντας πως όσο νωρίτερα το πράξει, τόσο το καλύτερο.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή