Ο Μίδας του μηδενός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσα από τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου διαθέτουν έστω εκατό γραφεία σε όλη τη χώρα, και ορισμένα ακόμα στο εξωτερικό, από τις ΗΠΑ έως τη Νορβηγία; Και να μην είναι μάλιστα άδεια κελύφη, με μια ετοιμόρροπη πινακίδα, φθαρμένες αφίσες και ένα υπόλειμμα σημαίας, αλλά πλήρως εξοπλισμένα; Μόνο στην Ελλάδα, τα γραφεία Σώρρα, τα γραφεία όπου συγκεντρώνονταν οι πιστοί της «Ελλήνων Συνελεύσεως» για να ορκιστούν στον Ελλάνιο Δία και στον εκ Πατρών εκλεκτό του, ξεπερνούσαν τα 216. Εύκολα υπολογίζουμε πόσα αναζητούν ήδη θαμώνες, αν όχι και καινούργιους ενοικιαστές, μετά την καταδίκη και την εξαφάνιση του «νέου Κολοκοτρώνη», όπως τον αποκαλούν οι τελευταίοι των ιντερνετικών «συμπολεμιστών» του, εφιαλτικά ανιστόρητοι.

Ετσι γίνεται πάντοτε με τους ευεργέτες. Οι πρώτοι που τους εγκαταλείπουν είναι οι ευεργετηθέντες. Και μπορεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας να καταδίκασε τον κ. Σώρρα σε οκταετή κάθειρξη, για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αυτό όμως δεν του αφαιρεί την ιδιότητα του μεγάλου ευεργέτη του έθνους. Δεν μας βοήθησε βέβαια με τα άφαντα δισεκατομμύριά του να αποπληρώσουμε το χρέος της χώρας, που οι ρίζες του χάνονται στα χρόνια του πρώτου Κολοκοτρώνη, του αυθεντικού. Μας βοήθησε ωστόσο να συνειδητοποιήσουμε για μία φορά ακόμη πόσο ευεπίφοροι είμαστε στο να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε πράγματα βλακώδη που γλυκαίνουν όμως την ακοή μας και, παρότι γενικώς καχύποπτοι, να αυτοαφοπλιζόμαστε μπροστά σε όποιον κολακεύει ό,τι πιο ναρκισσιστικό (εθνικά ή φυλετικά) φωλιάζει μέσα μας.

Απλό ήταν το σενάριο του Μίδα με τη μηδενική περιουσία, τρεις παράγραφοι όλες κι όλες. Γι’ αυτό και βρήκε εύκολα κάμποσες χιλιάδες κομπάρσους, που πίστεψαν πως θα γίνουν επιτέλους πρωταγωνιστές. Παράγραφος 1η: Είμαστε Ελληνες, οι άρχοντες της οικουμένης, η οποία μας οφείλει την ευγνωμοσύνη της εις τους αιώνας των αιώνων, επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε, ή μάλλον επειδή γεννηθήκαμε εδώ που γεννηθήκαμε. Ως εκ τούτου (παράγραφος 2η): Δεν χρωστάμε κανενός, μας χρωστάνε όλοι. Παράγραφος 3η: Αν ωστόσο κάποιοι επιμένουν ότι τους χρωστάμε, είτε για το δικό μας κράτος πρόκειται είτε για ξένα, εμείς, σαν πιο ξύπνιοι, οι πιο ξύπνιοι, μπορούμε μια χαρά να τους ξεχρεώσουμε με ομολογίες αέρος-αέρος. Και είμαστε οι πιο ξύπνιοι επειδή είμαστε οι άρχοντες της οικουμένης, πράγμα που μας επαναφέρει στην πρώτη παράγραφο. Κάπως σαν τους κυκλικούς ορισμούς…

Οσοι έδιναν 27 ευρώ στα σωρραϊστικά γραφεία για να προμηθευτούν το τάχα ειδικό έντυπο με το οποίο θα μπορούσαν να στείλουν «έγκυρο εξώδικο» σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ. δεν ήταν οι αφελέστεροι. Ηταν αυτοί που πίστευαν ότι συναριθμούνται στους ευφυέστερους. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι μέγας ευεργέτης ο κ. Σώρρας. Ολα αυτά τα εξυπνοπούλια κατάντησαν πια περίγελο των «ηλίθιων» συμπολιτών τους που δεν είχαν χάψει το δόλωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή