Νέες αποκαλύψεις εις βάρος του Φιγιόν

Νέες αποκαλύψεις εις βάρος του Φιγιόν

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο κύκλος των καταγγελιών για οικονομικά σκάνδαλα που έχουν κατακρημνίσει τη δημοτικότητα του κεντροδεξιού υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν. Ενα μήνα πριν από τον πρώτο γύρο της αναμέτρησης, η εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Enchaîné, που είχε φέρει στο φως τις αποκαλύψεις περί πλασματικής απασχόλησης της συζύγου του Φιγιόν και δύο τέκνων του στο γαλλικό Κοινοβούλιο, «χτύπησε» και πάλι.

Στο χθεσινό φύλλο της, η αποκαλυπτική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί εισέπραξε ποσό 45.000 ευρώ από τον Λιβανέζο μεγαλοεπιχειρηματία Φουάντ Μακζούμι, προκειμένου να του «ανοίξει πόρτες» σε καινούργιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Γαλλίας. Στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του, ο Φιγιόν –πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα Le Canard Enchaîné– κανόνισε συναντήσεις του Μακζούμι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ενεργειακού γίγαντα Total, Πατρίκ Πουγιανέ, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούνιο του 2015. Η πληρωμή του Φιγιόν έγινε βάσει σύμβασης συνεργασίας που είχε υπογράψει η εταιρεία συμβούλων του Γάλλου πολιτικού, 2F Conceil, με τον όμιλο FPI του Λιβανέζου μεγιστάνα, που έχει έδρα το Ντουμπάι και προμηθεύει με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου τις μοναρχίες του Κόλπου.

Το Κρεμλίνο έσπευσε να διαψεύσει τα περί μεσολάβησης του Φιγιόν, και μάλιστα επ’ αμοιβή, για την πραγματοποίηση της συνάντησης Πούτιν – Μακζούμι. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ισχυρισμός της εφημερίδας Le Canard Enchaîné εμπίπτει στην κατηγορία των «ψευδών ειδήσεων» (fake news).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή