Ανάκληση 4.000 έργων αξίας 250 εκατ. που είχαν ενταχθεί στο παλιό ΕΣΠΑ

Ανάκληση 4.000 έργων αξίας 250 εκατ. που είχαν ενταχθεί στο παλιό ΕΣΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργα συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 ανακλήθηκαν χθες. Πρόκειται για έργα κρατικών ενισχύσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του παλαιού ΕΣΠΑ και αφορούσαν κυρίως δράσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων. Ο αριθμός τους ξεπερνά τις 4.000 και αφορά σε όλα τα έργα που είχαν ενταχθεί στις δράσεις που έγιναν γνωστές με τα ονόματα ICT4growth, digi-lodge, digi-retail, digi-content, e-security και e-services. Τα έργα αυτά είχαν προϋπολογισμό περίπου 250 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά αφορούσαν τη δημόσια δαπάνη (125 εκατ. ευρώ) και τα υπόλοιπα την ιδιωτική συμμετοχή.

Την απόφαση ανάκλησης ένταξης των έργων υπέγραψε χθες, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο κλείσιμο όλων των προγραμμάτων του πρώτου ΕΣΠΑ, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής. Η κυβέρνηση επέλεξε να πετάξει από πάνω της το βαρίδι των κρατικών ενισχύσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και το οποίο ταλάνισε τη χώρα για αρκετά χρόνια μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση αυτή είχε εμπλακεί η οικονομική δικαιοσύνη της χώρας (οικονομικός εισαγγελέας, ΣΔΟΕ) και της Ε.Ε. (OLAF). Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η υποβολή εκατοντάδων πανομοιότυπων προτάσεων χρηματοδότησης έργων, κυρίως στο πλαίσιο των δράσεων «digi». Μετά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, η Κομισιόν πάγωσε τη χρηματοδότηση όλων των κρατικών ενισχύσεων που υλοποιούνταν μέχρι τότε στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση». Η απαγόρευση όμως αυτή ήρθε όταν είχε υλοποιηθεί σχεδόν το 100% των δράσεων, ενώ οι Αρχές είχαν εκταμιεύσει μόλις 35 εκατ. ευρώ ή το 28% της συνολικής δημόσιας δαπάνης. Απέμεναν 90 εκατ. ευρώ να εκταμιευθούν, τα οποία θεωρητικά και αναμένουν μέχρι σήμερα να εισπράξουν οι 4.000 επιχειρήσεις της χώρας. Η απόφαση απένταξης των έργων από την κυβέρνηση, αναμφίβολα καίει, μαζί με τα ξερά και τα χλωρά. Επιχειρήσεις που προχώρησαν σε επενδύσεις με δέλεαρ την κρατική ενίσχυση, τώρα καλούνται ν’ αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη δαπάνη, καθώς η κυβέρνηση δεν στάθηκε ικανή να ξεχωρίσει τους «ηθικούς» από τους «ανήθικους».

Επίσης, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της και αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναλάβει να καλύψει τη δημόσια συμμετοχή στα έργα ή όχι. Καθώς όμως η υπόθεση αυτή βαραίνει κυρίως την κυβέρνηση Σαμαρά (2013) και με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία, το πιο πιθανό είναι οι συγκεκριμένες οφειλές του Δημοσίου να μην καταβληθούν ποτέ. Στην περίπτωση αυτή, το πιο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη δράση ICT4growth, η οποία περιέλαβε μεγάλα έργα, μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ. Για αρκετές επιχειρήσεις, μια οφειλή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, μπορεί και να αποτελεί το όριο της συνέχισης ή μη, των δραστηριοτήτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή