Εκσυγχρονισμός του «Ελ. Βενιζέλος»

Εκσυγχρονισμός του «Ελ. Βενιζέλος»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοματοποιημένες διαδικασίες προς όφελος του επιβάτη αλλά και του ίδιου του αεροδρομίου πρόκειται να αποκτήσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» εντός του 2017. Ο λόγος για το σύστημα αυτόματου ελέγχου διαβατηρίου και ταυτοποίησης του επιβάτη, το οποίο θα είναι σε θέση από το τρίτο τρίμηνο του έτους να εξυπηρετεί τους ταξιδιώτες του «Ελ. Βενιζέλος», ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων μεγάλων αεροδρομίων. Πλέον οι επιβάτες που θα καταφθάνουν ή θα αναχωρούν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν δεν θα συναλλάσσονται με υπάλληλο για τη διενέργεια του διαβατηριακού ελέγχου, αλλά θα περνούν μέσα από τις έξι αυτόματες πύλες (τρεις στις αναχωρήσεις και τρεις στις αφίξεις), επιταχύνοντας σημαντικά τον χρόνο ταυτοποίησης των στοιχείων. Προϋπόθεση θα είναι οι επιβάτες να επιδεικνύουν διαβατήρια βιομετρικών δεδομένων, τα οποία σήμερα διαθέτουν όλοι οι Ελληνες υπήκοοι. Υπολογίζεται ότι οι αυτόματες πύλες θα εξυπηρετούν 80 άτομα την ώρα, δηλαδή συνολικά περίπου 5.000 επιβάτες την ημέρα.

Για τις περιπτώσεις που η αυτόματη πύλη δεν ενεργοποιηθεί (δεν ανοίξει) μετά την επίδειξη του διαβατηρίου για οποιονδήποτε λόγο, ο επιβάτης θα οδηγείται σε υπάλληλο του διαβατηριακού ελέγχου, στα σημεία που υπάρχουν σήμερα, τα οποία θα διατηρηθούν και θα λειτουργούν παράλληλα με το ηλεκτρονικό σύστημα. Οι υπόχρεοι σε διαβατηριακό έλεγχο θα μπορούν να επιλέξουν να περάσουν από χειροκίνητο (μέσω υπαλλήλου) έλεγχο διαβατηρίων, αντί του ηλεκτρονικού, εφόσον το επιθυμούν.

Η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων επιταχύνει σημαντικά τον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων με τις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αποτελούν τεχνολογικά προηγμένες λύσεις που ελαχιστοποιούν το περιθώριο λάθους, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται ο όγκος των ταξιδιωτών. Την προηγούμενη χρονιά διακινήθηκαν από τον ΔΑΑ στο δίκτυο εξωτερικού 12,9 εκατ. επιβάτες, ενώ συνολικά οι ταξιδιώτες εσωτερικού και εξωτερικού άγγιξαν το 2016 τα 20 εκατ., ενισχυμένοι κατά 10,7% σε σχέση με το 2015. Από αυτούς περίπου 7 εκατ. ταξίδεψαν εκτός Σένγκεν και «πέρασαν» από έλεγχο διαβατηρίων είτε στην αναχώρηση είτε και στην άφιξή τους.

Οι αυτόματες πύλες διαβατηριακού ελέγχου θα είναι έτοιμες τον Μάιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν δοκιμαστικά τον αυξημένο αριθμό επιβατών, ενώ από τον προσεχή χειμώνα θα λειτουργούν οριστικά στο πλήρες εύρος των δυνατοτήτων τους.

Ο ΔΑΑ ανταποκρίθηκε στις προτάσεις της ΙΑΤΑ για βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην αυξημένη εξυπηρέτηση επιβατών, μέσω της αυτοματοποίησης της πλειονότητας των διαδικασιών. Η συγκεκριμένη επένδυση για τον ΔΑΑ ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Τους προσεχείς μήνες πρόκειται να τοποθετηθεί και σύστημα αυτόματης παράδοσης αποσκευών. Το εν λόγω σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να παραδίδουν την αποσκευή τους, που θα κατευθύνεται στο αεροσκάφος, χωρίς τη μεσολάβηση υπαλλήλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή