Πεζοί και ποδηλάτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Γουδί

Πεζοί και ποδηλάτες σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Γουδί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάργηση περιφράξεων, ενοποίηση ελεύθερων χώρων, δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με περιορισμό του αυτοκινήτου, επανάχρηση σημαντικών κτιρίων. Γύρω από αυτές τις βασικές αρχές κινείται η πρόταση στην οποία κατέληξε το τελευταίο ερευνητικό πρόγραμμα για το Γουδί και η οποία έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Η ανάγκη διάσωσης του σημαντικού αποθέματος ελεύθερων χώρων στο Γουδί τέθηκε στον δημόσιο διάλογο ήδη από τη δεκαετία του ’70. Η πρώτη εκτεταμένη μελέτη του χώρου έγινε αρκετά αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, κατ’ ανάθεση του Οργανισμού Αθήνας. Η υπόθεση «πάγωσε» λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και επανήλθε μετά την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού (2011). Ο Οργανισμός Αθήνας ανέθεσε σε ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης την επικαιροποίηση και εξειδίκευση των μελετών που είχαν γίνει μέχρι τότε. Οι ερευνητές μελέτησαν μια έκταση 4.000 στρεμμάτων και στις δύο πλευρές της λεωφόρου Κατεχάκη, έκταση η οποία ανήκει σε 16 διαφορετικούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα. Υπενθυμίζεται ότι στα 2.500 από τα 4.000 στρέμματα έχουν εγκατασταθεί σημαντικές δραστηριότητες (νοσοκομεία, υπουργεία, το Πολυτεχνείο, ερευνητικά κέντρα), διατηρώντας όμως μεγάλους ελεύθερους χώρους. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πρότασης της ερευνητικής ομάδας:

• Δημιουργείται μια «ραχοκοκαλιά» για ποδήλατα και πεζούς, χρησιμοποιώντας σημερινούς εσωτερικούς δρόμους (στους οποίους θα απαγορευτεί το Ι.Χ.). Μελλοντικά η κεντρική πλατεία μετατρέπεται σε υπόγειο πάρκινγκ, για να μειωθεί η παρουσία των αυτοκινήτων στην επιφάνεια. Μέχρι τότε το υπαίθριο πάρκινγκ οργανώνεται σε πέντε χώρους, ενώ η πρόσβαση του Ι.Χ. στο εσωτερικό του πάρκου περιορίζεται.

• Το Αλσος Χωροφυλακής επεκτείνεται με την προσθήκη των κοινόχρηστων χώρων της Σχολής Χωροφυλακής (η δυνατότητα ανέγερσης νέου κτιρίου μεταφέρεται σε άλλη θέση).

• Ο χώρος του πρώην Κέντρου Εκπαίδευσης Ιππασίας μετατρέπεται σε χώρο πολιτισμού και αθλητισμού. Οι υπαίθριοι χώροι προορίζονται για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με έμφαση σε εναλλακτικά αθλήματα (μοντέρνο πένταθλο, ιππασία, τοξοβολία κ.λπ.).

• Αλσος Στρατού: Ο χώρος αφιερώνεται στις εικαστικές τέχνες και στην ιστορία της «Στρατιωτική Πόλις Γουδί».

• Στο βορειοδυτικό τμήμα του στρατοπέδου Βαρύτη δημιουργείται χώρος για παιδιά και εφήβους. Δημιουργούνται παιδικές χαρές, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για ποδήλατα, χώρος εξάσκησης αγώνων μοντελισμού, skateboard κ.λπ.

• Θέατρο Badminton: Διατηρείται, όπως προβλέπει το διάταγμα του 2011, μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

• Πεζογέφυρα: Μελλοντικά προβλέπεται η δημιουργία μιας πλατιάς πεζογέφυρας στο ύψος της εισόδου του Αλσους Στρατού, που θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί ο ποδηλατόδρομος στην απέναντι πλευρά. Ετσι δημιουργείται ένας ενιαίος περίπατος από τις γειτονιές του Ζωγράφου και του Δήμου Αθηναίων έως τα Αλση του Παπάγου.

• Ιδιοκτησίες: Η μελέτη προτείνει πολύ περιορισμένες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την «ενοποίηση» χώρων.

Η ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ παρέδωσε προτάσεις για την πολεοδομική οργάνωση του χώρου (Σχέδιο Γενικής Διάταξης) και τη θεσμική υποστήριξη του μητροπολιτικού πάρκου (σχέδιο προεδρικού διατάγματος). Ωστόσο, η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή