Τρόμος στη Βρετανία, μετά τη διπλή επίθεση

Τρόμος στη Βρετανία, μετά τη διπλή επίθεση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίθεση στην καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας, στο Κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ εν ώρα συνεδρίασης, επιχείρησε χθες άνδρας, ο οποίος ερευνάται από τις βρετανικές αρχές για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Ο άνδρας σκότωσε δύο περαστικούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ και έναν αστυνομικό στον περίβολο του Κοινοβουλίου πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η επίθεση, ένα χρόνο ακριβώς μετά το τριπλό τρομοκρατικό πλήγμα στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, συγκλόνισε τη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και τη γαλλική επαρχία, καθώς τρεις από τους τραυματίες είναι μαθητές λυκείου από σχολείο της Βρετάνης. «Ο βρετανικός λαός θα παλέψει ενωμένος για να νικήσει αυτούς που εννοούν να βλάψουν τις κοινές αξίες μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ. «Τις αξίες της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας και του κράτους δικαίου, που συμβολίζονται από το κτίριο του Κοινοβουλίου. Αξίες που δεν θα καταστραφούν ποτέ».

Ο τρομοκράτης στόχευσε τον άριστα φρουρούμενο χώρο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας ως όπλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης: ένα αυτοκίνητο και δύο μαχαίρια. Στις 14.40 τοπική ώρα, οδήγησε γκρι όχημα τύπου SUV προς την κατεύθυνση ανθρώπων που βρίσκονταν στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, ενώ εν συνεχεία πέρασε στον περίβολο του Κοινοβουλίου, μαχαίρωσε τον πρώτο αστυνομικό που βρήκε μπροστά του και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του κτιρίου που χρησιμοποιείται από τους βουλευτές, πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Οι κάμερες κατέγραψαν τις αγωνιώδεις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρώην στρατιωτικού, Τομπίας Ελγουντ να σώσει τη ζωή του αστυνομικού, χωρίς επιτυχία.

«Το συμβάν κατατάσσεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία διενεργεί ενδελεχείς έρευνες», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου, Μαρκ Ρόουλι.

Τουλάχιστον είκοσι άτομα τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων τα δώδεκα νοσηλεύτηκαν και τα δύο πάλευαν χθες το βράδυ να παραμείνουν στη ζωή. Μία γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη από τα νερά του Τάμεση, ενώ στους τραυματίες της γέφυρας περιλαμβάνονται και τρεις αστυνομικοί.

Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου διακόπηκε, καθώς η αστυνομία ερευνούσε ενδελεχώς τους δαιδαλώδεις χώρους του ιστορικού κτιρίου, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης δεύτερου τρομοκράτη. Σήμερα το κοινοβουλευτικό έργο θα εξακολουθήσει κανονικά.

«Οι Λονδρέζοι δεν θα καμφθούν ποτέ από την τρομοκρατία», δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Χαν. «Το Λονδίνο παραμένει μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο».

Πρόκειται για τη σοβαρότερη επίθεση στο Λονδίνο μετά τα πλήγματα σε συρμούς του μετρό και λεωφορείο, που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 56 άτομα τον Ιούλιο του 2005. Δράστες ήταν τέσσερις Βρετανοί ισλαμιστές, ενώ το 2013 δύο Βρετανοί ισλαμιστές σκότωσαν με μαχαίρι Βρετανό στρατιώτη στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

«Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως το υπόβαθρο των περιστατικών αυτών, επιβεβαιώνω ότι η Γερμανία στέκεται σθεναρά στο πλευρό της Βρετανίας στη μάχη με κάθε είδους τρομοκρατία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή