Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ οι ακριβότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο

Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ οι ακριβότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, με τρίτη τη Ζυρίχη, μοναδική ευρωπαϊκή πόλη στην πρώτη πεντάδα των ακριβότερων πόλεων. Τις ακολουθούν δύο πόλεις της Ιαπωνίας: το Τόκιο και η Οσάκα.

Στην έρευνα της Economist Intelligence Unit, με θέμα το κόστος ζωής, οι τέσσερις από τις πέντε ακριβότερες πόλεις στον κόσμο βρίσκονται στην Ασία, που αντιπροσωπεύει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το 2020 θα συνεισφέρει κατά 2/3 στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ειδικότερα, η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ως η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για τέταρτη συναπτή χρονιά, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η κατοχή αυτοκινήτου αλλά και λόγω του ακριβού ρουχισμού. Οι πόλεις της Κίνας, της μεγαλύτερης οικονομίας σε όλη την Ασία, υποχώρησαν φέτος σε χαμηλότερες θέσεις, εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της υποτίμησης του γουάν και της συνεπακόλουθης μείωσης της κατανάλωσης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, μόνον τέσσερις πόλεις της συγκαταλέγονται στις 10 ακριβότερες του κόσμου. Εκτός από τη Ζυρίχη, μία ακόμη ελβετική πόλη, η Γενεύη, το Παρίσι και η Κοπεγχάγη. Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα του Bloomberg για τον δείκτη υγείας των χωρών κατατάσσει την Ιταλία πρώτη ως προς την υγεία των κατοίκων της, παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η οικονομία της, ενώ στην ίδια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση. Προκύπτει ότι όταν ένα παιδί γεννιέται στην Ιταλία έχει προσδόκιμο ζωής 80 χρόνια, μολονότι η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και δεκαετίες, με σχεδόν το 40% των νέων της στην ανεργία και ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος, το δεύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό χρέος.

Η σχετική κατάταξη βασίζεται σε διάφορα κριτήρια, όπως το προσδόκιμο ζωής, οι συνήθεις αιτίες θανάτου και ο βαθμός στον οποίο απειλείται η υγεία των κατοίκων μιας χώρας από την υπέρταση, το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την έλλειψη πρόσβασης σε νερό καλής ποιότητας. Από την έρευνα προέκυψε πως οι Ιταλοί είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους Αμερικανούς, τους Καναδούς και τους Βρετανούς. Εξάλλου, η χώρα καταγράφει «πλεόνασμα γιατρών», όπως επισημαίνει ο Τομ Κένιον, γιατρός και διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης «Σχέδιο Ελπίδα» («Project Hope»).

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, είναι η μοναδική από τις πόλεις της Ευρωζώνης που συγκαταλέγεται στις 10 ακριβότερες και χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά ακριβή με υψηλότατο κόστος ζωής». Η Νέα Υόρκη είναι η μοναδική από τις χώρες της Βόρειας Αμερικής που συγκαταλέγεται στις ακριβότερες του κόσμου και έχει διολισθήσει στην ένατη από την έβδομη θέση στην οποία βρισκόταν πέρυσι, εν μέρει εξαιτίας της ελαφράς υποχώρησης του δολαρίου. Σημειωτέον ότι στην Ασία βρίσκονται και ορισμένες από τις φθηνότερες πόλεις στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή