Eμφυτεύματα σιλικόνης, υπεύθυνα για καρκινογένεση

Eμφυτεύματα σιλικόνης, υπεύθυνα για καρκινογένεση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σπάνια μορφή καρκίνου που συνδέεται με τα εμφυτεύματα σιλικόνης σήμερα συνδέεται με εννιά θανάτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠA (FDA). Συνολικά η υπηρεσία έχει δεχθεί 359 αναφορές για τον καρκίνο που συνδέεται με τα εμφυτεύματα. Οι θάνατοι, ωστόσο, δεν προκλήθηκαν από καρκίνο του μαστού αλλά από κάποια κακοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις περιπτώσεις που προκλήθηκε από τα εμφυτεύματα, ο καρκίνος εμφανίστηκε στους μαστούς και ειδικότερα στον ουλώδη ιστό γύρω από τα εμφυτεύματα. Συνήθως αυτή η μορφή καρκίνου είναι ιάσιμη και δεν είναι θανατηφόρα.

Το πρόβλημα φαίνεται να συνδέεται με μία μορφή εμφυτευμάτων που δεν έχουν λεία επιφάνεια, ενώ το περιεχόμενό τους φαίνεται να διαδραμάτιζε λιγότερη σημασία, καθώς 186 ήταν γεμάτα με υέλη σιλικόνης και τα 126 με φυσιολογικό ορό.

Συνήθως τα συμπτώματα του προβλήματος περιλαμβάνουν την εμφάνιση ογκιδίων, τον πόνο, την αύξηση του υγρού και το οίδημα. Η αμερικανική υπηρεσία, ωστόσο, επιμένει ότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των κρουσμάτων εξαιτίας των ελλειμματικών στοιχείων για τις παγκόσμιες πωλήσεις των εμφυτευμάτων.

Περίπου 290.000 γυναίκες τοποθέτησαν εμφυτεύματα στήθους, στοχεύοντας στην αυξητική των μαστών το 2016, ενώ 109.000 υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία για την αποκατάσταση επεμβάσεων για καρκίνο του μαστού, όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία πλαστικών χειρουργών. Σε περιπτώσεις που εμφανίζεται λέμφωμα, η αφαίρεση του εμφυτεύματος αρκεί για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ωστόσο, πολλές γυναίκες χρειάζονται ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων συνδέεται με την επιφάνεια των εμφυτευμάτων και γιατί ο κίνδυνος των λείων εμφυτευμάτων είναι διαφορετικός από αυτών που δεν έχουν λεία επιφάνεια επισημαίνει ο δρ Αλεξ Γουόνγκ, πλαστικός χειρουργός και ερευνητής στην ιατρική σχολή Κεκ του πανεπιστημίου του Νότιας Καλιφόρνιας. Αλλά φαίνεται ότι ο ιστός μεγαλώνει κατά διαφορετικό τρόπο όταν πρόκειται για δομημένα εμφυτεύματα.

«Οταν τα αφαιρούμε αυτά ακούμε ένα παράξενο θόρυβο», εξηγεί ο δρ Γουόνγκ. «Οταν αφαιρούμε τα λεία εμφυτεύματα είναι σαν να αφαιρούμε τζελ. Μπορείς να το μετακινήσεις με μεγάλη ευκολία».

Βακτηριακές λοιμώξεις

Πειράματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα δείχνουν διαφορετική γενετική δραστηριότητα συγκριτικά με την επιφάνεια των εμφυτευμάτων. «Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε γιατί η επιφάνεια των εμφυτευμάτων διαδραματίζει τέτοια σημασία», επισημαίνει ο δρ Γουόνγκ, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εμφάνιση καρκίνου συνδέεται με βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν τα δομημένα εμφυτεύματα όταν δεν θέλουν να τα μετακινήσουν από τη θέση τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα νεότερης κοπής εμφυτεύματα, τα οποία δεν πρέπει να μετακινούνται ή να αναποδογυρίζουν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η εμφάνισή τους θα ήταν κακή. Ο FDA, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να μελετούν την πιθανότητα λεμφώματος στις γυναίκες που αρχίζουν να έχουν προβλήματα με τους μαστούς τους σε κάποιο χρονικό διάστημα μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή