Η Ουγγαρία απειλεί με πρόστιμα τη Heineken

Η Ουγγαρία απειλεί με πρόστιμα τη Heineken

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της ουγγρικής κυβέρνησης βρίσκεται το κόκκινο αστέρι που αποτελεί μέρος του εμπορικού σήματος της δημοφιλούς μπίρας Heineken, στην προσπάθειά της να απαγορεύσει τη χρήση των συμβόλων των πάλαι ποτέ ολοκληρωτικών καθεστώτων σε εμπορικά προϊόντα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι έχει την «ηθική υποχρέωση» να απαγορεύσει την εμπορική χρήση συμβόλων όπως η σβάστικα, το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι, στο πλαίσιο προώθησης ενός προϊόντος. Η συζήτηση για την έγκριση του νομοσχεδίου σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης συμβόλων που αναβιώνουν το κομμουνιστικό ή το ναζιστικό καθεστώς έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους σύμβολα θα κινδυνεύουν με πρόστιμα που ξεπερνούν τα 7 εκατ. δολάρια, ενώ υπάρχει περίπτωση να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ζολτ Σέμτζεν δήλωσε ότι το κόκκινο αστέρι που υπάρχει πάνω στα μπουκάλια της Heineken έχει «εμφανώς πολιτικό περιεχόμενο», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς θεωρεί πολύ πιθανόν να απαγορευθεί το σημερινό εμπορικό σήμα της Heineken. Η απαγόρευση του εν λόγω συμβόλου δεν αποκλείεται να συνδέεται με νομική διαμάχη της Heineken με εταιρεία ζυθοποιίας ουγγρικών συμφερόντων που παράγει τα προϊόντα της στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας. Η ολλανδική εταιρεία ζυθοποιίας απέρριψε τις κατηγορίες για οποιαδήποτε σχέση του λογοτύπου της με τον κομμουνισμό, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιεί το κόκκινο αστέρι στα προϊόντα της από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Επίσης, τονίζει ότι το αστέρι παραπέμπει στα διάφορα στάδια παρασκευής του ζύθου.

Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το κόκκινο αστέρι της Heineken δεν έχει απολύτως καμία πολιτική χροιά. Χρησιμοποιούμε το ίδιο σύμβολο σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις αγορές παγκοσμίως. Θα παρακολουθήσουμε το εν λόγω ζήτημα και ελπίζουμε ότι θα επιλυθεί σύντομα». Σε αγωγή που είχε κατατεθεί το 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη ότι ένα κόκκινο αστέρι δεν μπορεί να εκληφθεί αποκλειστικά ως σύμβολο αναβίωσης του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή