Συνέδριο για την ελληνική οικονομία στη Βουλή

Συνέδριο για την ελληνική οικονομία στη Βουλή

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κρίση – μεταρρυθμίσεις – ανάπτυξη» είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Μαρτίου στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (φωτ.). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού Π. Λιαργκόβας, ενώ ομιλητές θα είναι, μεταξύ άλλων, πέντε υπουργοί (Ευκλ. Τσακαλώτος, Δ. Παπαδημητρίου, Γ. Σταθάκης, Κ. Γαβρόγλου, Ε. Αχτσιόγλου), ένας υφυπουργός (Στ. Πιτσιόρλας), αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, ένας πρώην υπουργός (Φ. Σαχινίδης), βουλευτές και καθηγητές πανεπιστημίων. Στο τέλος, ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα μιλήσει για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ενδιαφέρον, εν μέσω του θρίλερ της διαπραγμάτευσης.

Από το 2013 έχει ψηφιστεί στη Βουλή και δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα, που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Οπως επισημαίνουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου, όσο και να πιέζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, η απάντηση που δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι η εξής: «Είμαστε στην τελική ευθεία να εφαρμόσουμε τον νόμο. Μην ανησυχείτε, όλα θα διορθωθούν». Φαίνεται ότι το πολιτικό κόστος υπερτερεί της ανθρώπινης ζωής, καθώς η εμπλοκή ανασφάλιστου οχήματος σε ατύχημα προκαλεί οικονομική καταστροφή στον ιδιοκτήτη. Η κρίση δεν ξεκαθάρισε το τοπίο στον κλάδο, αφού κάθε μήνα ξεφυτρώνουν εταιρείες αμφιβόλου αξιοπιστίας, που προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές ασφαλίστρων για να προσελκύσουν πελάτες.

Ελεγχοι εταιρειών στο εξωτερικό

Τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, θα εκδοθούν ειδικές οδηγίες προς τις ελεγκτικές αρχές, με στόχο να εντοπιστούν οι εταιρείες που έχουν μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό, κυρίως στη Βουλγαρία. Την τελευταία διετία έχουν μεταφερθεί 6.000 νέες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν αντικείμενο. Η χαμηλή φορολόγηση στη γείτονα χώρα και η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παροχή υπηρεσιών να μεταφέρουν εικονικά την έδρα τους στη λεωφόρο Γκ. Ντιμιτρόφ στη Σόφια. Οπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, τα περισσότερα κτίρια στον ανωτέρω δρόμο είναι άδεια… από ελληνικές επιχειρήσεις.

Ανησυχητικό μήνυμα για ελληνικό τουρισμό

Aνησυχία προκαλεί στην ελληνική τουριστική κοινότητα το κλίμα ανασφάλειας που επανέρχεται στην Ευρώπη, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο. Και μάλιστα, σε μια περίοδο που οι τουριστικές κρατήσεις για την Ελλάδα κινούνται ανοδικά. Οπως έχει διαπιστωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, μετά την εκδήλωση τρομοκρατικών χτυπημάτων καταγράφεται τάση ανάσχεσης των κρατήσεων, ακόμη και σε προορισμούς που δεν έχουν προβλήματα ασφαλείας. Παράλληλα, η προκλητικότητα της Τουρκίας παραμένει υπαρκτός κίνδυνος που προβληματίζει ενόψει της έναρξης της σεζόν.

Ρέγκλινγκ: Μέρος της λύσης το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ θα είναι μέρος της λύσης στην τελευταία εναπομείνασα υπόθεση της προηγούμενης κρίσης, της ελληνικής, είπε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ (φωτ.). Επίσης, σημείωσε πως ο ESM μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν οργανισμό που θα μοιάζει περισσότερο με το ΔΝΤ. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή στη συνθήκη του ΕSM, πιθανότατα και αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε. Και ενώ όλοι στην Ευρώπη λένε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και η υποκατάστασή του από τον ESM στην παρούσα φάση είναι και πολιτικά αλλά και τεχνικά δύσκολη και χρονοβόρα, στην Αθήνα κάποιοι στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει και γι’ αυτό θέτει παράλογες απαιτήσεις. Ετσι, προτείνουν να μείνει ανοικτή η αξιολόγηση, γιατί σε λίγο καιρό μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς το Ταμείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή