Ψυχροί άνεμοι στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Ψυχροί άνεμοι στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχροί άνεμοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Οι εξελίξεις στο βόρειο κομμάτι της Συρίας φέρνουν για μια ακόμη φορά αντιμέτωπες τις δυο κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε στο Υπουργείο Εξωτερικό των Ρώσο επιτετραμμένο. Σε υψηλούς τόνους, η Άγκυρα διαμαρτύρεται για τα πυρά που δέχθηκε από το κουρδικό καντόνι του Άφριν και την απώλεια της ζωής ενός Τούρκου φαντάρου.

Το μήνυμα της Άγκυρας προς την Μόσχα φέρει απειλητικό τόνο. Η τουρκική πλευρά προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί το συμβάν στο μέλλον η αντίδραση της θα είναι πολύ πιο διαφορετική.

Απευθυνόμενη στην Ρωσία, η τουρκική πλευρά προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα και θέτει επί τάπητος ένα νέο αίτημα. Συγκεκριμένα, η τουρκική πλευρά ζητά από την ρωσική κυβέρνηση να απαγορεύσει την λειτουργία αντιπροσωπειών του κουρδικού κινήματος της Συρίας στην Ρωσία.

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται στο προσκήνιο την στιγμή που συζητείται ο αποκλεισμός της Άγκυρας από την επιχείρηση της Ράκκας και την ανάπτυξη των δυνάμεων της Συρίας, Ρωσίας και ΗΠΑ στα κουρδικά καντόνια.

Η Άγκυρα προειδοποιεί Λονδίνο και Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, εξαιτίας της απαγόρευσης ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη προς τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, η τουρκική πλευρά ξεκαθαρίζει δια μέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, την διαμαρτυρία και την αντίθεση της.

Από την σκοπιά της τουρκικής πλευράς δεν υπάρχουν λόγοι που αιτιολογούν μια τέτοια απαγόρευση. Η Άγκυρα επιδιώκει την άμεση αναθεώρηση της απόφασης.

Στον τουρκικό τύπο κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν τις δυτικές κυβερνήσεις να «ζηλεύουν» την επιτυχία και τα νέα ανοίγματα των Τουρκικών Αερογραμμών και για αυτό τον λόγο να λαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Εν τω μεταξύ, χθες, εκπρόσωπος της τουρκικής εταιρίας Pegasus ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ωρών ή ημερών, το Ισραήλ ενδέχεται να λάβει παρόμοια απόφαση για την απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών στις πτήσεις προς και από την Τουρκία.

Διπλωματική κρίση και με Νορβηγία

Σαν δεν έφταναν όλα αυτά κλίμα διπλωματικής κρίσης επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στις σχέσεις Τουρκίας-Νορβηγίας.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας παραχωρεί άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που βρήκαν καταφύγιο σε αυτή την χώρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η απόφαση της Νορβηγίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στην Άγκυρα, η οποία καλεί τον Νορβηγό Πρέσβη για απολογία στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή