Το νέο αξιοθέατο της οδού Σκουφά, ένα αθηναϊκό κτίριο του 1930 γίνεται κατάστημα Public

Το νέο αξιοθέατο της οδού Σκουφά, ένα αθηναϊκό κτίριο του 1930 γίνεται κατάστημα Public

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε νοσταλγήσει τον ήχο των συνεργείων, σε μια Αθήνα όπου ελάχιστα πράγματα γίνονται πια. Κάθε φορά που ακούμε τον βόμβο ενός εργοταξίου ελπίζουμε ότι θα είναι για ένα νέο έργο, για να αναθαρρήσουμε με τη σκέψη ότι κάποιοι επενδύουν στην πόλη. Στην οδό Σκουφά, πολύ κοντά στην πλατεία, εδώ και καιρό ήταν φανερό ότι το όμορφο κτίριο του Μεσοπολέμου γινόταν κατάστημα και όταν μπήκε, πλέον, το πορτοκαλί χρώμα στις προθήκες είχε ήδη κυκλοφορήσει ότι το Ρublic άνοιγε στο Κολωνάκι. «Αν το κατάστημα στο Σύνταγμα είναι η μητρόπολη, αυτό στη Σκουφά είναι το παρεκκλήσι μας», λέει ο αρχιτέκτων Γιώργος Παπαναστασίου, τεχνικός σύμβουλος των Public, που με ξεναγεί στο κτίριο.

Πράγματι, το κτίριο, ένα τετραώροφο του Μεσοπολέμου, με το χαρακτηριστικό ημικυκλικό έρκερ, είναι πηγή ιδιαίτερης ατμόσφαιρας. Η επιστροφή του στην καθημερινότητα της Αθήνας προκαλεί θετικά αισθήματα και στους περιοίκους που βλέπουν ένα έως πρόσφατα κλειστό κτίριο να λειτουργεί και πάλι. «Υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός εμπορικού καταστήματος», λέει ο Γιώργος Παπαναστασίου. «Και μιλώ για θέματα στατικής επάρκειας και πυρασφάλειας». Το ενδιαφέρον είναι ότι το κτίριο με τη νέα λειτουργία του δεν θα επιβάλει μια άκαμπτη εταιρική ταυτότητα, αλλά θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της περιοχής. «Θα έχει μια διακριτή φυσιογνωμία», λέει η Βασιλική Γρίβα εκ μέρους των Public. «Υπάρχει πρόβλεψη για εκδηλώσεις, με μικρές ομάδες ή γεγονότα ειδικού ενδιαφέροντος».

Είναι όμως και η αφορμή για να ξεδιπλωθεί η ιστορία του κτιρίου. Μου την διηγείται ο Γιώργος Παπαναστασίου, που την ερεύνησε. Το κτίριο της Σκουφά χτίστηκε το 1930 σε ένα κενό οικόπεδο (λίγο πριν πυκνώσουν στην περιοχή οι μοντέρνες πολυκατοικίες) από τον Μιχάλη Τζανετόπουλο, αρτοποιό από τη Σύμη που είχε και εμπόριο κάρβουνου. «Αν και δεν υπάρχει αρχιτέκτων, το κτίριο χτίστηκε από κάποιον καλό μάστορα. Είναι καλοχτισμένο και μιμείται τη μορφολογία άλλων κτιρίων της εποχής». Στα πρόσφατα χρόνια, στο υπόγειο στεγαζόταν το εστιατόριο La Minute, που ήταν και δημοσιογραφικό στέκι, αλλά παλαιότερα υπήρχε φούρνος, τεχνικό γραφείο, εμπόριο επίπλων και κατοικία (για τους ιδιοκτήτες) στον τελευταίο όροφο.

Η ανακατασκευή του κτιρίου, που δεν είναι διατηρητέο, κράτησε όλα τα στοιχεία που είχαν ενδιαφέρον. Βλέπω τα αρ ντεκό κάγκελα στη σκάλα, τα βιβλία έως ψηλά στο ταβάνι αλλά και σε ράφια που διατρέχουν τον ημιώροφο. Μαζί με τον Γιώργο Παπαναστασίου, οδηγός μας στην ξενάγηση είναι ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Τσομπανίκος όπως και ο διευθυντής του καταστήματος, Γιώργος Βασιλείου, που έχει την καλή φήμη της προσωποκεντρικής εξυπηρέτησης. Μαθαίνω ότι θα υπάρχουν και πιο ιδιαίτερα και πιο σπάνια βιβλία όπως και γκάτζετ που δεν βρίσκει κανείς εύκολα στην ελληνική αγορά.

Είναι πράγματι γοητευτικό το παρελθόν του κτιρίου που γεννήθηκε από την επιθυμία ενός αρτοποιού να επενδύσει και να ζήσει στην Αθήνα του 1930. Το Κολωνάκι τότε ανέβαινε ως οργανωμένη γειτονιά. «Είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Κατσέλη», μου λέει ο Γιώργος Παπαναστασίου, που μου λέει ότι κάπου υπάρχει και η πινακίδα του αρτοποιείου «Τζανετόπουλος-Κατσέλης». Σήμερα, το νέο Public είναι έτοιμο να ανοίξει άμεσα στο ατμοσφαιρικό κτίριο της Σκουφά, όπου το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου θα γίνουν εκδηλώσεις γνωριμίας, με συγγραφείς, μουσική και πρόσκληση στους κατοίκους της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή