Για εξηγήσεις καλεί η Ε.Ε. τον Τούρκο πρεσβευτή, μετά τα σχόλια Ερντογάν

Για εξηγήσεις καλεί η Ε.Ε. τον Τούρκο πρεσβευτή, μετά τα σχόλια Ερντογάν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ε.Ε. κάλεσε την Πέμπτη τον νέο πρεσβευτή της Τουρκίας να δώσει εξηγήσεις για τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εν μέσω ενός διαρκώς κλιμακούμενου λεκτικού πολέμου μεταξύ Αγκυρας και Ε.Ε., ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη πως οι Ευρωπαίοι δε θα μπορούν να περπατούν ασφαλείς στους δρόμους εάν συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη στάση.

Χθες, ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάγερ προειδοποίησε την Τουρκία ότι «κινδυνεύει να γκρεμίσει όσα έχει χτίσει», μετά τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Κοιτάζουμε προς την Τουρκία με την ανησυχία ότι όλα όσα έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες καταρρέουν», είπε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην πρώτη ομιλία του μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Σταϊνμάγερ ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τον φυλακισμένο ανταποκριτή της Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, και να σταματήσει τις «απαράδεκτες» αναφορές στον ναζισμό.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρά το ότι δεν επανέλαβε τις παρομοιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τους ναζί, είπε ενώπιον υποστηρικτών του σε προεκλογική ομιλία: «Αν η Ευρώπη εξακολουθήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά ασφαλής στον δρόμο. Η Ευρώπη θα υποστεί ζημιά από αυτό. Εμείς ζητούμε από την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Μία ημέρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις. Η Γερμανία είχε επιμείνει στον σεβασμό του γερμανικού Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει την κακόβουλη συκοφάντηση της γερμανικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή