Ματιές στον κόσμο

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ρώμη, στο απόγειο της Αναγέννησης

ΛΟΝΔΙΝΟ

Κοσμοσυρροή στη νέα μεγάλη έκθεση, με χρηματοδότηση της Credit Suisse, στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο. Με τίτλο «Μικελάντζελο και Σεμπαστιάνο», η νέα έκθεση (με διάρκεια έως τις 25 Ιουνίου) διερευνά το κοινό έδαφος ανάμεσα στον Μικελάντζελο Μπουοναρότι και τον Σεμπαστιάνο ντελ Πιόμπο, και την έκρηξη της δημιουργίας στη Ρώμη της ώριμης Αναγέννησης. Ο Σεμπαστιάνο ήταν προστατευόμενος του Μικελάντζελο. Γεννημένος στη Βενετία, μαθητής πιθανώς του Τζορτζόνε, ο Σεμπαστιάνο κέρδισε σταδιακά φήμη ως πορτρετίστας και ζωγράφος θρησκευτικών θεμάτων. Οταν έγινε προστατευόμενος του Μικελάντζελο, δέχτηκε σημαντική επίδραση. Αυτό συνέβη όταν άφησε τη Βενετία και έφτασε στη Ρώμη, όπου έγινε ανταγωνιστής του Ραφαήλ για την εύνοια του Μικελάντζελο. Μετά τον θάνατο του Ραφαήλ, ο Σεμπαστιάνο έγινε ο πρώτος ζωγράφος της Ρώμης, περιβεβλημένος με την εύνοια του Πάπα. Yπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που επέστρεψε στη Ρώμη μετά τη λεηλασία της το 1527 από στρατεύματα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Το πιο μεγάλο Zara του κόσμου

Στις 7 Απριλίου θα γίνουν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου καταστήματος Zara στον κόσμο. Το κατάστημα, με εμβαδόν 6.000 τ.μ., βρίσκεται στη Μαδρίτη (79 Paseo de la Castellana) και είναι προάγγελος νέων καταστημάτων στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Με στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου, ο όμιλος Zara απασχολούσε 162.450 εργαζομένους μόνο στην Ισπανία (σε 1.797 καταστήματα).

ΠΑΡΙΣΙ

Η τέχνη των κήπων

Στο μοναδικό περιβάλλον του Γκραν Παλέ στο Παρίσι υπάρχει το δέλεαρ της νέας έκθεσης με θέμα τους κήπους. Η έκθεση «Jardins» οργανώνει ένα αισθητικό πανόραμα αλλά και έναν κόσμο σκέψης και σχεδιασμού γύρω από την κουλτούρα των κήπων και την αρχιτεκτονική τους. Εργα τέχνης, ως επί το πλείστον ζωγραφική και σχέδια, αλλά και αντικείμενα, περιμένουν το κοινό έως τις 24 Ιουλίου.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Ενα ροζ διαμάντι με σημασία

Δημοπρατείται στις 4 Απριλίου από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ. Είναι το πιο πολύτιμο ροζ διαμάντι οβάλ κοπής, γνωστό ως The Pink Star, που έχει ποτέ προσφερθεί σε δημοπρασία. Η αξία του εκτιμάται άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας χωρίς κανένα ψεγάδι που έχει ταξινομηθεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (GIA).

ΠΑΡΙΣΙ

Στον ελληνικό «Δεσμό»

Νέα έκθεση εγκαινιάστηκε στην γκαλερί «Desmos» στο Παρίσι (14 rue Vandamme, Montparnasse) με επιμέλεια της Εύας Τζιμούρτα και σε συνεργασία με τον «Τεχνοχώρο» της Αθήνας. Είναι η έκθεση του γλύπτη και ζωγράφου Ελωίζου Θεμιστοκλέους (γεννημένου στην Πάτρα το 1980) με τίτλο «Μνήμες ασθμαίνουσες» (Souvenirs à bout de souffle). Τα γλυπτά και ζωγραφικά έργα που παρουσιάζονται έχουν ως κέντρο και οδηγό τους τον άνθρωπο και τη διαρκή πάλη του με τη μνήμη και το παρελθόν του. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδος στο Παρίσι και θα διαρκέσει έως 1/4.

ΓΕΝΕΥΗ

Θησαυροί που σώθηκαν

Στο Μουσείο της Τέχνης και της Ιστορίας, στη Γενεύη, τα εννέα αρχαιολογικά εκθέματα από την Υεμένη, τη Συρία και τη Λιβύη παρουσιάζονται για λίγους μήνες ως διασωθέντα από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών θησαυρών. Το γλυπτό της φωτογραφίας προέρχεται από την Παλμύρα και είναι το πορτρέτο ενός ιερέα με χαρακτηριστικό κυλινδρικό κάλυμμα κεφαλής. Τα αρχαιολογικά εκθέματα εντοπίστηκαν από τα ελβετικά τελωνεία το 2013 και παραδόθηκαν μέσω των Αρχών στο Μουσείο της Γενεύης για να εκτεθούν στο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή