Βελιγράδι by locals

4' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίστε νέους μουσικούς στην καλύτερη αίθουσα συναυλιών της πόλης, δειπνήστε σε ένα βαγόνι τρένου με θέα τον Δούναβη και αφήστε κάτι δικό σας στον τοίχο-«μουσείο» της οδού Hilandarska.

Staro Sajmiste

Staro Sajmiste 3

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Σε αυτόν τον χώρο, στην αριστερή πλευρά του ποταμού Σάβου, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1937 η εμπορική έκθεση του Βελιγραδίου. Τρία χρόνια αργότερα, ο χώρος μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης από τους ναζί που κατέλαβαν το Βελιγράδι και τα «περίπτερα» έγιναν οι φυλακές των Εβραίων του Βελιγραδίου που είχαν συλληφθεί – περίπου 20.000 άνθρωποι υπέφεραν ή έχασαν τη ζωή τους εκεί. Μετά την απελευθέρωση, το μέρος εγκαταλείφθηκε. Το επισκέπτομαι στις ξεναγήσεις μου που κάνω στην πόλη σε ομάδες ποδηλατών και, παρά τη θλιβερή ιστορία του, μου αρέσει γιατί αποπνέει αυθεντικότητα. Μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο.

– BOGDAN SPASOJEVIC


Pubby’s Magic Garden

Makedonska 5

Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-04.00

Σάββατο-Κυριακή 19.00-04.00

Μπίρα (pint): 1,45 ευρώ

Παλιομοδίτικες ταπετσαρίες στους τοίχους, ετερόκλητα ξύλινα έπιπλα, μεγάλα ραδιόφωνα, σκονισμένες τηλεοράσεις, χαμηλός φωτισμός, φιλική ατμόσφαιρα: δεν είναι να απορεί κανείς που ερωτεύτηκα αυτό το μικρό καφέ με την πρώτη ματιά. Το «Pubis Magic Garden» (όπως γράφεται στην ταμπέλα της εισόδου) μοιάζει με το καθιστικό ενός παλιού σπιτιού. Συχνά φιλοξενεί θεματικές βραδιές με μουσική ή χορό, που λόγω έλλειψης χώρου oι καλλιτέχνες στριμώχνονται ανάμεσα στα τραπέζια. Δική μου αγαπημένη είναι η βραδιά του χορού της κοιλιάς.

– BOGDAN SPASOJEVIC


Kolarac Foundation

Studentski Trg 5

Tηλ. +381 112635073

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00

Σάββατο-Κυριακή 18.00-20.00

Δωρεάν

To Kolarac Foundation ολοκληρώθηκε το 1932 και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς λειτούργησε στην ίδια θέση και το People’s University. Το κτίριο του ιδρύματος θεωρείται αρχιτεκτονικό μνημείο και η αίθουσα συναυλίων του η καλύτερη στο Βελιγράδι. Σκοπός του είναι να προωθεί τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις επιστήμες, εμπλουτίζοντας τη ζωή της πόλης και της Σερβίας με τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του, όπως διαλέξεις με επιστημονικό, ιατρικό, φιλοσοφικό ενδιαφέρον κ.λπ. Διαθέτει γκαλερί και βιβλιοπωλείο, ενώ αυτό που με γοητεύει πάντα είναι η ατμόσφαιρα εποχής και η ζεστασιά του χώρου.

– VLADIMIR DULOVIC


SaC

Rabina Alkalaja 5

Tηλ. +381 113161800

Κυριακή-Τρίτη 10.00-22.00

Τετάρτη-Σάββατο 10.00-01.00

Αρνί: 8,80 ευρώ

Το sac (προφέρεται «σατς») είναι ένα μεταλλικό ή πήλινο σκεύος για την παρασκευή φαγητού πάνω σε καυτή στάχτη. Ο παραδοσιακός αυτός τρόπος μαγειρέματος δίνει υπέροχη γεύση στο κρέας και στις πατάτες. Το καλύτερο μέρος, λοιπόν, για να δοκιμάσετε πιάτα που μαγειρεύτηκαν με αυτή την τεχνική είναι το Sac. Στο μενού του ξεχωρίζουν το μοσχάρι και το αρνάκι με πατάτες – θα νιώσετε να λιώνουν στο στόμα. Η τεράστια αίθουσα του εστιατορίου υπήρξε συναγωγή πριν από τη γερμανική κατοχή. Τα βράδια της Τετάρτης και του Σαββάτου θα ακούσετε live σερβική μουσική.

– VLADIMIR DULOVIC


Balkan Ekspres

Despota Đurđa 22

Καθημερινά 09.00-00.00

Τηγανίτες: 1,50 ευρώ

Το Balkan Ekspres φιλοξενείται σε ένα παλιό βαγόνι τρένου, το οποίο είναι «σταθμευμένο» σε έναν λόφο με θέα στον Δούναβη και στην πόλη, στην περιοχή Zemun. Αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια έως το εστιατόριο. Το φαγητό συναγωνίζεται τη θέα, από ζυμαρικά και πίτσα μέχρι ψάρι και μοσχαρίσιες μπριζόλες, όλα είναι υπέροχα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ζεστή σούπα, που σερβίρεται μέσα σε χειροποίητο ψωμάκι, ενώ οι τηγανίτες είναι νοστιμότατες.

– DUSAN LOPUSINA


Centrala

Simina 6

Tηλ. +381 652107974

Καθημερινά 09.00-01.00

Campari: 2,40 ευρώ

Ξέρω –και μου αρέσουν– πάρα πολλά καφέ στην πόλη. Τις περισσότερες φορές όμως καταλήγω στο Centrala. Γιατί; Διότι είναι άνετο, χαρούμενο, θορυβώδες και το νιώθω σαν το σπίτι μου. Ο ιδιοκτήτης του είναι ζωγράφος και γι’ αυτό αποπνέει καλλιτεχνικό αέρα – στους τοίχους εκτίθενται έργα τέχνης και στον χώρο υπάρχουν αγάλματα. Σας προειδοποιώ, όμως, ότι μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε τραπέζι, διότι έχει τρεις πόρτες και μπαίνει κόσμος από παντού.

– VESNA RADOVANOVIC


Gradstor

Braće Krsmanović 4

Καθημερινά 17.00-22.00

Καρφίτσα: 4 ευρώ

Βρίσκεται στην είσοδο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού κέντρου KC Grad. Είναι ανοιχτό από νωρίς το απόγευμα και, εκτός από τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στον χώρο, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το πωλητήριό του με αξεσουάρ, είδη διακόσμησης, βιβλία, κοσμήματα, ρούχα κ.λπ., όλα φτιαγμένα από νεαρούς καλλιτέχνες και σε πολύ καλές τιμές. Σας τα προτείνω διότι θα βρείτε πράγματα που δεν «φωνάζουν» ότι είναι σουβενίρ. 

– VESNA RADOVANOVIC


Na zidizu u Hilandarskoj

Hilandarska 26

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Σημαίνει «Στον τοίχο της οδού Hilandarska» και η διεύθυνση αφορά ένα κτίριο αυτού του δρόμου, του οποίου το εξωτερικό τοιχίο χαμηλά κάνει ένα μικρό περβάζι, όπου οι περαστικοί άφηναν κατά καιρούς διάφορα αντικείμενα. Ετσι έφτασε να θεωρείται ένα είδος υπαίθριου «μουσείου». Ενα αριστερό παπούτσι, μια φωτογραφία, ένας χάρακας, μια κρεμάστρα, ένα άλλο παπούτσι, δύο μολύβια, ένα καπάκι κατσαρόλας, ένας φορτιστής, ένα κραγιόν είναι όσα είδα εκεί πριν από λίγες ημέρες. Αν περάσετε εσείς, θα δείτε διαφορετικά «εκθέματα» και φυσικά μπορείτε, αν θέλετε, να αφήσετε ένα δικό σας.

– DJORDJE VIDOJEVIC


Kvaka 22

Ruzveltova 39

Καθημερινά

Δωρεάν

Ενας εναλλακτικός χώρος τέχνης και πολιτισμού που δημιούργησε πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα ανήσυχων καλλιτεχνών σε ένα εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίριο. Στο Kvaka 22 θα συναντήσετε νέους καλλιτέχνες να συνεργάζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες, να δημιουργούν και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Συχνά οργανώνουν προβολές, βραδιές μουσικής ή ποίησης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι μπίρες πωλούνται σε λογικές τιμές. 

– DJORDJE VIDOJEVIC


Atelje Petlja

Višnjićeva 4

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-20.00

Σάββατο 12.00-18.00

Τσαντάκι μέικαπ: 9,70 ευρώ

Ολα ξεκίνησαν ένα απόγευμα Σαββάτου, όταν δύο φίλες –η μία σχεδιάστρια μόδας και η άλλη ποπ τραγουδίστρια– έπιναν τον καφέ τους και συζητούσαν πώς θα ήταν αν είχαν ένα δικό τους μαγαζί. Το ίδιο βράδυ, η μία, ξεφυλλίζοντας τις αγγελίες, βρήκε ένα ενοικιαστήριο για έναν χώρο σαν αυτόν που ονειρεύονταν λίγες ώρες νωρίτερα. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν υπογράψει συμβόλαιο και έναν μήνα μετά ακολούθησαν τα εγκαίνια του Atelje Petlja. Η ατμόσφαιρα εκπέμπει τη δημιουργικότητα των κοριτσιών, ενώ στα ράφια του θα βρείτε από χειροποίητα φορέματα και T-shirts μέχρι τσάντες και αξεσουάρ.

  – SVETLANA COPIC

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή